ABN AMRO verhoogt prijs betaalpakket met 10 procent

30052020 ABN AMRO.jpg

De prijs van het basispakket van ABN AMRO gaat per 1 oktober 2020 met 10 procent omhoog. De bank hanteert per die datum één betaalpakket voor alle particuliere klanten, zo meldt het bedrijf.

ABN AMRO zal dan alleen het BasisPakket Betalen aanbieden aan particulieren.

Wat houdt het BasisPakket Betalen in?

Het pakket gaat 1,70 euro per maand kosten (nu 1,55 euro) en bestaat uit een betaalrekening, betaalpas en toegang tot online bankieren. Voor andere betaalproducten, zoals een creditcard of tweede betaalpas, betaal je extra. 'Klanten bepalen dus voortaan zelf welke betaalproducten ze afnemen. Zo betalen ze alleen voor de producten die ze nodig hebben.'

'Van de zotte'

Een klant schrijft op het Radar-forum: 'Een pakket kost voor ons nu 4 euro per maand. Dat wordt per 1 oktober 6,20 euro. Wij hebben een en/of-rekening (twee keer). Op een van die  rekeningen hebben wij twee passen. Voor de tweede pas moet je betalen, wat belachelijk is, want ook mijn geld wordt hierop gestort. Op de tweede rekening storten wij de vaste lasten, zodat wij overzicht houden op de financiën. Dan nog een spaarrekening, waar je inmiddels geen rente meer op krijgt en een creditcard. Geen rare zaken toch? Maar een verhoging van meer dan 50 procent vind ik persoonlijk van de zotte.'

Reden voor de prijsverhoging

De bank schrijft in een persbericht dat de prijsverhoging wordt doorgevoerd 'omdat de bank te maken heeft met hogere kosten om onder andere te voldoen aan wet- en regelgeving, zoals het bestrijden van financiële criminaliteit'.

Negatieve spaarrente

Radar berichtte eerder al dat verschillende banken een negatieve spaarrente invoeren. Vooralsnog rekenen banken alleen negatieve rente aan vermogende klanten. Bij ABN AMRO, Rabobank en ING vanaf 1 miljoen euro spaargeld. Triodos al vanaf 100.000 euro.

ING, Rabobank en Triodos passen hun voorwaarden aan per 1 juli. ABN AMRO deed dit al op 1 april 2020.

De Consumentenbond is niet blij met deze ontwikkeling. 'Er lijkt voor de 'gewone' spaarder nog weinig aan de hand, maar dit is een glijdende schaal. Met de nieuwe voorwaarden kunnen ze in de toekomst ook negatieve rente rekenen over kleinere bedragen. En dat is volstrekt onwenselijk', zo verklaarde directeur Sandra Molenaar.

Tarieven extra producten

Het basispakket van ABN AMRO kost dus 1,70 euro (inclusief betaalrekening, betaalpas en toegang tot online bankieren). Een extra betaalrekening of betaalpas kost respectievelijk 1,40 euro extra. Voor je eerste creditcard betaal je 1,70 euro en voor een extra creditcard 1 euro. Een ABN AMRO Gold Card kost 3,90. Het gaat hier om maandelijkse kosten.

ABN AMRO stelt dat het BasisPakket Betalen met de bovengenoemde tariefswijziging nog altijd een van de voordeligste is in de markt.

Vergelijking andere banken

Als je een blik op de website van enkele andere banken werpt, blijkt dat het basispakket van de ABN AMRO inderdaad tot een van de voordeligste in de markt behoort. Afhankelijk van je verdere wensen kun je eventueel goedkoper uit zijn bij een andere bank. De onderstaande tarieven zijn maandelijks:

  • Bij de ING betaal je per 1 juli 2020 1,70 euro voor een Oranje Pakket. In dit pakket zit een betaalrekening (op één naam of op twee namen), één of twee Betaalpassen en internetbankieren. Een tweede rekeninghouder bij en/of-betaalrekening (inclusief tweede betaalpas) kost 1,10 euro per maand. Een creditcard kost 1,55 euro en een extra creditcard 1,20 euro.
  • Bij de ASN Bank betaal je per 1 augustus 2020 1,90 voor een betaalrekening voor één rekeninghouder (nu 1,65 euro). Voor een betaalrekening voor twee rekeninghouders (en/of) betaal je per die datum 3,80 euro (nu 3,30 euro). Dit is inclusief een extra betaalpas voor de mederekeninghouder.
  • Bij de Rabobank betaal je 1,70 voor het Rabo DirectPakket. In dit pakket zit een betaalrekening, een betaalpas en online bankieren. Een extra betaalpas kost 1,40 euro. Een extra betaalrekening zonder betaalpas kost 0,95 euro.
  • SNS Betalen kost 2,75 euro. In dit pakket zit een betaalrekening, twee betaalpassen (bij machtiging of samen een rekening openen) en online bankieren. De SNS Creditcard kost 15,75 per jaar. 

Je kunt hier alle tarieven van de ABN AMRO terugvinden. De overgang gaat automatisch. Alle klanten worden binnen een maand gefaseerd bericht. Als je naar aanleiding van deze veranderingen je betaalrekening wilt opzeggen, is dat natuurlijk mogelijk.