Abortusartsen geen voorstanders van plan abortuspil

abortus780.gif

Abortusartsen zien vooralsnog niets in het plan om huisartsen de mogelijkheid te geven om abortuspillen voor te schrijven. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn in de eerste weken ook bij de huisarts terecht moeten kunnen om die af te breken.

Dat kan met een pil. Maar volgens het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) 'moet niet lichtvaardig aan de abortuswet getornd worden'.

Meer onderzoek nodig

De beroepsvereniging heeft geen principiële bezwaren, maar vindt dat eerst degelijk onderzocht zou moeten worden of vrouwen hier wel behoefte aan hebben. Ook is volgens de NGvA onduidelijk wat huisartsen hiervan vinden.

Afgelopen week toonde ook de Raad van State zich zeer kritisch over het voorstel van Schippers. Volgens het belangrijke adviesorgaan geeft de minister onvoldoende aan waarom ook een huisarts een zwangerschap moet kunnen beëindigen. Nu kan dat alleen in ziekenhuizen en abortusklinieken. De minister zegt een einde te willen maken aan onduidelijkheid, maar volgens de raad is die er helemaal niet.

Bron: ANP