Controle op declaratie-gesjoemel bij abortusklinieken

gesjoemel-abortuskliniek-270917.jpg

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat controleren of behalve de abortusklinieken van CASA ook andere klinieken hebben gesjoemeld met declaraties. Ze wil ook het toezicht verbeteren. Schippers verzekert dat vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken na het faillissement van CASA niet hoeven te vrezen voor een dichte deur.

Schippers acht ingrijpen noodzakelijk na het faillissement van CASA en de misstanden die daarbij aan het licht kwamen. De grootste keten van abortusklinieken declareerde meer dan waar de klinieken recht op hadden.

'Versoepel samenwerking van klinieken'

Meerdere abortusklinieken waarschuwden de afgelopen dagen dat ze moeite hebben de extra patiënten op te vangen die niet meer bij CASA terechtkunnen. Op korte termijn redden ze het nog, maar als het langer duurt vrezen ze in problemen te komen, waarschuwt ook de inspectie. Schippers wil daarom de samenwerking van klinieken versoepelen en daarvoor onder meer heel binnenkort de subsidievoorwaarden aanpassen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Ze willen graag zeker weten dat ze nieuw personeel kunnen aantrekken zonder in financiële problemen te komen. Schippers belooft dat de klinieken de extra verleende zorg hoe dan ook betaald krijgen. Over andere kosten valt te praten, zegt ze.

Duurdere declaraties

Het Nederlands Dagblad berichtte eerder dat CASA ook duurdere narcosebehandelingen declareerde dan er werden uitgevoerd. Dat is volgens Schippers niet te controleren, omdat de declaratie dan moet worden vergeleken met het medisch dossier van een patiënt. Ze laat onderzoeken of daarop voortaan toch kan worden toegezien zonder dat de privacy van de patiënt in het gedrang komt.

Bron: ANP / Het Nederlands Dagblad