ABP verlaagt pensioenen dit jaar niet

abp.jpg

Ambtenarenpensioenfonds ABP verlaagt de pensioenen dit jaar niet. Dat bevestigde het grootste pensioenfonds van Nederland dinsdag, op basis van eerste ramingen over de financiële positie eind vorig jaar.

ABP liet vorige week al doorschemeren dat een verlaging van de pensioenen niet nodig zou zijn. De dekkingsgraad is, net als bij andere grote fondsen, de afgelopen maanden dankzij de aantrekkende rente en oplopende koersen op de aandelenmarkten wat herstelt ten opzichte van de dieptepunten die eerder vorig jaar werden bereikt.

ABP wil financiële positie verbeteren

Het fonds blijft wel voorzichtig over de vooruitzichten voor de komende tijd. 'Economische voorspellingen wijzen op een blijvend lage rente en lagere rendementen', stelde voorzitter Corien Wortmann-Kool. 'Voor onze deelnemers betekent dit dat verhoging van pensioenen de komende jaren waarschijnlijk niet aan de orde zal zijn. En verlaging is de komende jaren ook niet uit te sluiten. ABP zal zich blijven inzetten om zijn financiële positie verder te verbeteren.'

Ook de andere grote pensioenfondsen hoeven dit jaar niet te korten op de pensioenen. Zorgfonds PFZW en metaalfondsen PME en PMT konden vrijdag al bevestigen dat dit niet nodig was. Bij de fondsen dreigden onlangs nog ingrepen omdat hun financiële situatie zich rond een kritiek niveau bevond. Of het voor hen nodig is om in 2018 alsnog te snijden in de pensioenen en de pensioenopbouw wordt pas over ongeveer een jaar beoordeeld.

Bron: ANP