Açaí: superfood of superhype?

Acai X

Een bes geplukt uit de bomen van de Braziliaanse amazone, rijk aan antioxidanten en gevuld met vitaminen. We hebben het over açai. Aan deze superfood worden tal van gezondheidsvoordelen toegeschreven. De açai fabrikant claimt dat de vrucht een goede bron van vezels is en de hartgezondheid in balans houdt. De Braziliaanse bes staat er zelfs om bekend gewichtsverlies te ondersteunen. Radar legt de claims voor aan het Voedingscentrum.

Niet alles is bewezen

We zetten de feiten en fabels op een rijtje. De claims rondom açai lijken niet altijd terecht. Het Voedingscentrum reageert overkoepelend op deze claims: “Helaas zijn de geclaimde gezondheidseffecten van superfoods over het algemeen niet of niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.”

Hoewel veel superfoodclaims hun oorsprong hebben in oude gebruiken, blijft wetenschappelijk bewijs vaak uit. Het voedingscentrum benadrukt: “Dit betekent niet dat traditionele kennis, waar veel claims een oorsprong vinden, zonder waarde is, maar wel dat deze inzichten (nog) niet systematisch zijn onderzocht met de methoden die de westerse wetenschap hanteert.” 

Superfood, superduur

Net als andere ‘superfoods’, is açai erg duur. Voor een halve kilo betaal je al snel tussen de 20 en 30 euro. Hoewel açai niet bepaald budgetvriendelijk is, plaatst het Voedingscentrum ook een luchtige kanttekening bij de hype rondom superfood: "Het lijkt soms wel hoe meer belovend de claim, hoe duurder het product.”

“Gezondheid gaat om een totaal eetpatroon, niet over afzonderlijke producten. En zeker niet die zó duur zijn, dat je de rest van je gezonde dagelijkse boodschappen misschien niet meer kan betalen. Er zijn ook alternatieven.” 

Gezonde bessen 

In het kader van gezonde en goedkopere bessen, zijn die er wel. Denk daarbij aan blauwe bessen en vlierbessen. Zo noemt het Voedingscentrum ook de gojibes als een ander voorbeeld van een superfood: “Deze bes is net als andere ‘superfoods’ een voorbeeld van voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.”

“Veel superfoods, zoals die gojibessen, vallen in de categorie groenten en fruit. Het geven van het etiket superfood aan bepaalde fruit- of groentesoorten wekt de indruk dat het eten van deze soorten gezonder is dan het eten van andere soorten. Het Voedingscentrum is van mening dat er geen speciale superfoods bestaan – of misschien wel: dat elke soort groente en fruit een superfood is”, aldus het Voedingscentrum.