Accu’s in e-bikes en telefoons moeten door consumenten zelf kunnen worden vervangen, volgens het Europees Parlement

15maartelektrischefiets.jpg

Met een grote meerderheid stemde het Europees Parlement voor nieuwe regels rondom accu’s. Gebruikers kunnen hun accu’s in mobiele telefoons en elektrische fietsen dan zelf vervangen.

De nieuwe regels eisen dat consumenten zelf hun accu’s moeten kunnen vervangen. Dit moet vanaf 2024 'gemakkelijk en veilig' door consumenten te doen zijn bij draagbare apparaten. Het gaat voornamelijk over digitale elektronica, maar ook om e-stepjes en elektrische fietsen. 

Zelf accu’s vervangen bij draagbare apparaten

Op het moment zijn accu’s voor de consument zelf lastig te vervangen. In een Samsung-telefoon zit de accu vastgelijmd en ook in iPhones is de accu slecht bereikbaar. In bepaalde e-bikes zijn accu’s weggewerkt in het frame. Je kunt je voorstellen dat dit niet met optimale snelheid te vervangen is als leek zijnde. 

Milieuvriendelijke accu’s

Batterijen zijn ook belangrijk voor de energietransitie. Volgens het parlement worden accu’s steeds vaker gebruikt de komende jaren en denkend aan het milieu willen zij de ecologische voetafdruk van accu’s verkleinen en zichtbaar maken voor iedereen. Daarom komen er labels op de accu’s, waarop de levenscyclus moet staan. Op nieuwe accu’s moeten de minimale hoeveelheden van gerecycleerd kobalt, lood, lithium en nikkel staan. 

In het licht van meer recyclebare batterijen, moet het percentage van de verkochte draagbare batterijen die daarna worden gerecycled in 2025 op 70 procent staan en in 2030 op 80 procent. Deze doelstellingen zijn hoger dan in een eerder voorstel van de Europese Commissie. 

Schending van mensenrechten speelt ook een rol

Verder wordt de schending van mensenrechten onder de loep genomen, aangezien kobalt, lithium, nikkel en mangaan soms met veel narigheid worden gewonnen. Fabrikanten worden in dit geval grondig onderzocht, zodat het parlement zichzelf ervan kan verzekeren dat accu’s binnen afzienbare tijd ethisch meer verantwoord zijn. 

Deze nieuwe regels zullen met de Europese lidstaten besproken worden en dan kunnen er nog zaken veranderen. Daarna kunnen de regels worden vastgezet.

Bron: RTL Nieuws