background branding

ACM onderzoekt manipulatie op energiemarkt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt signalen op het gebied van handel met voorkennis en marktmanipulatie op de energiemarkt. Dat zei Remko Bos, directeur Energie bij de toezichthouder, op een energiecongres in Amsterdam.

Bij de ACM komen al enige tijd aanwijzingen binnen over mogelijke overtredingen. Sinds december 2011 gelden in Europa nieuwe regels voor de integriteit en transparantie op de energiemarkten.Serieuzer naar signalen kijken

De concurrentiewaakhond vindt dat Nederlandse handelaren en energieleveranciers nu wel lang genoeg de tijd hebben gekregen om deze regels te gaan naleven. Daarom wil de ACM nu serieuzer naar de signalen gaan kijken.

Eerlijke concurrentie op de energiemarkt leidt uiteindelijk tot scherpere energieprijzen voor de consument, benadrukt Bos. Dat kan alleen als alle spelers op de markt tegelijkertijd over dezelfde informatie beschikken.

Energiebedrijven en beurzen moeten daarom aan allerlei strenge regels voldoen zodat oneigenlijk gebruik van informatie wordt voorkomen. Zo moeten de bedrijven zich registreren en moeten transacties worden gemeld.

Ook moet prijsgevoelige informatie zo snel mogelijk openbaar gemaakt worden en zijn beurzen en brokers verplicht de ACM te informeren als zij een vermoeden hebben dat de regels worden overtreden.

Bron: ANP