ACM: PostNL bezorgde brievenbuspost te laat

PostNL heeft vorig jaar niet voldaan aan de wettelijke eis om tenminste 95 procent van de brievenbuspost de volgende werkdag te bezorgen. Dat constateerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag.

In 2012 heeft het postbedrijf slechts 93,6 procent van de brieven op tijd door de bus gedaan, stelt de toezichthouder.

ACM kan geen consequenties verbinden aan het feit dat PostNL vorig jaar niet aan de wettelijke eis voldeed. Vanaf volgend jaar kan dat wel. Dan kan de toezichthouder in zo'n geval het postbedrijf beboeten voor maximaal 450.000 euro of 10 procent van de relevante omzet.

In 2011 was de bezorgkwaliteit wel op orde. Het bedrijf bracht toen zelf naar buiten dat 96,1 procent van de binnen Nederland verstuurde brieven correct en op tijd was bezorgd. Het jaar daarvoor zat PostNL met een score van 92,9 procent echter wel onder de kritische grens. Volgens het bedrijf kwam dat toen vooral door de vele stakingsacties van postbodes eind 2010.

In de postwet staan ook eisen voor de servicepunten van PostNL wat betreft het aantal, de spreiding en het te voeren assortiment. Daaraan is volgens de ACM vorig jaar wel voldaan door PostNL.

Bron: ANP