ACM: telefoontoets indrukken geen vervanging voor handtekening

Het indrukken van een telefoontoets ter bevestiging van een telefonisch aanbod is geen rechtsgeldige handeling. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op haar website.

Deze recente toevoeging op de nieuwe consumentenregels, die sinds 13 juni 2014 van kracht zijn, volgt op Radars uitzending over Pretium. Dit telecombedrijf belt potentiële klanten op en vraagt de consument in het telefoongesprek om een overeenkomst met Pretium te bevestigen door middel van het drukken op een toets op de telefoon.

Voor het bevestigen van zo'n overeenkomst is echter een handtekening van de klant nodig. Dit is het zogeheten schriftelijkheidsvereiste. Het ACM heeft nu (nog) duidelijker gemaakt dat het indrukken van een telefoontoets geen vervanging kan zijn van zo'n handtekening.

De onlangs toegevoegde tekst op de site van de ACM luidt:Aan het vereiste van schriftelijkheid wordt niet voldaan als de ondernemer in het telefoongesprek, waarin hij het aanbod doet, de consument bijvoorbeeld vraagt:* om op een bepaalde telefoontoets te drukken ter bevestiging van de overeenkomst; of* om een mondeling ja te geven dat op band wordt opgenomen.Lees de specifieke regels voor telemarketing.

Pretium vindt elektronische bevestiging voldoende

Pretium zelf gaf ten tijde van onze uitzending hierover nog aan, zelf te menen aan het schriftelijkheidsvereiste voldaan te hebben: 'Pretium maakt op dit moment gebruik van elektronische bevestiging door middel van de toetsen op de telefoon en voldoet op die wijze aan het wettelijke schriftelijkheidsvereiste', aldus het bedrijf in een reactie aan Radar.

Consument moet weten waar hij 'ja' tegen zegt

De nieuwe consumentenregels op het gebied van energie en telecom moeten ervoor zorgen dat de consument heel goed weet waar hij 'ja' tegen zegt. Het schriftelijkheidsvereiste maakt daar dus onderdeel van uit. Volgens meldingen die bij Radar binnenkwamen, hield telecombedrijf Pretium zich niet aan dit schriftelijkheidsvereiste.

Radar ging op bezoek bij verschillende consumenten die na 13 juni benaderd zijn door Pretium, om te vragen of zij een schriftelijke bevestiging hebben moeten geven. Bekijk de uitzending van 6 oktober 2014.

Kamervragen en reactie van de minister

Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) heeft op 9 oktober Kamervragen gesteld over Pretium en het schriftelijkheidsvereiste. Op 6 november heeft de verantwoordelijke minister Kamp van Economische zaken gereageerd en aangegeven dat de ACM verantwoordelijk is voor om toe te zien op de naleving van dit voorschrift.

Overeenkomst ontbinden?

Voor wie bezwaar wil maken tegen een overeenkomst die na 13 juni 2014 telefonisch tot stand is gekomen, heeft Radar een voorbeeldbrief online gezet.

Bron: Radar / ACM