background branding

ACM waarschuwt voor huurbemiddelingskosten

acm-thumb.jpg

Studenten die deze zomer een kamer gaan huren moeten goed opletten dat ze geen onterechte huurbemiddelingskosten betalen. Per 1 juli gelden hierover nieuwe regels, maar toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest dat er best nog wel eens wat mis kan gaan.

Makelaars van huurwoningen mogen aan een huurder van kamers en etages nu alleen nog maar kosten in rekening brengen waarvoor de huurder expliciet opdracht gegeven heeft. Het gaat dan om extra zaken zoals het regelen van een parkeervergunning of het uitvoeren van kluswerk. De bemiddelingskosten komen alleen voor rekening van de verhuurder van de woonruimte.

Optreden

Deze regels golden al langer voor normale huurwoningen. Maar daarbij merkte ACM dat ook niet alles direct vlekkeloos verliep. De toezichthouder heeft eerder moeten optreden tegen huurbemiddelaars die ten onrechte bij zowel de verhuurder als de huurder kosten voor hun bemiddeling in rekening brachten.

Op het digitale loket van ACM, ConsuWijzer, kunnen jongeren informatie vinden over het terugvorderen van ten onrechte in rekening gebrachte kosten.

Bron: ANP