ACM gaat online recensies peilen

acm216_780.jpg

Hoe betrouwbaar zijn online recensies van producten of diensten? Om op die vraag een antwoord te krijgen gaat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) consumenten en bedrijven vragen hun ervaringen met zogeheten reviews te delen.

Volgens de ACM is het belangrijk dat consumenten een goede keuze kunnen maken op basis van online reviews en aanbevelingen. In landen als Engeland, de Verenigde Staten en Australië is gebleken dat bedrijven uit naam van niet bestaande consumenten valse online reviews laten plaatsen. Hierdoor kunnen consumenten misleid worden en concurrerende bedrijven benadeeld.

Het is de eerste keer dat de toezichthouder een informatieoproep doet om zo in kaart te brengen of er in Nederland sprake is van een probleem.

Vragenlijst

De ACM vraagt adverteerders, reviewwebsites, marketingbureaus, branche- en consumentenorganisaties een vragenlijst in te vullen. Hierin wordt onder meer om ervaringen met het plaatsen, het gebruik en de betrouwbaarheid van online reviews en aanbevelingen gevraagd.

Ook legt ACM de komende weken een aantal vragen voor aan consumenten via consumentenloket ConsuWijzer en via diverse sociale media. De uitkomsten van de verkenning publiceert ACM begin volgend jaar.

Voor wie geïnteresseerd is in dit onderzoek heeft de ACM ook een topic op het Radar-forum geopend. Deelname is mogelijk tot en met 8 juli 2016.

Bron: ANP