ACM waarschuwt voor vaste contracten met prijzen boven het prijsplafond

ACMvastprijsplafond.jpg

Per 1 januari 2024 verdwijnt het prijsplafond voor gas- en stroomprijzen. Hoewel er een ruime keuze is aan contracten met prijzen onder dit prijsplafond, zijn er nog drie leveranciers die duurdere vaste contracten aanbieden. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

Prijsplafond geld nog tot 1 januari 2024

Tot 1 januari 2024 gelden de maximumprijzen van het prijsplafond nog. Je betaalt tot het eind van het jaar maximaal 0,40 euro per kWh voor elektriciteit en 1,45 euro per kubieke meter gas. Daarna betaal je weer de prijs die op je energiecontract staat. Eerder berekende Radar voor verschillende huishoudens wat dit concreet betekent voor je energierekening en hoeveel je per maand mag verbruiken.   

Deze aanbieders zijn duurder

Er zijn drie leveranciers die vaste contracten aanbieden met prijzen boven het prijsplafond. Het gaat om HEM, OM|nieuwe energie en PrikEnergie. Bij HEM beetaal je 0,70 euro of 0,91 euro voor elektriciteit en 2,19 euro of 2,67 euro voor gas. OM|nieuwe energie vraagt 0,43 euro voor elektriciteit en 1,50 euro voor gas. PrikEnergie heeft alleen een elektriciteitsprijs boven het prijsplafond. Zij vragen 0,44 euro voor elektriciteit. Als je nu een vast contract afsluit bij een van deze leveranciers, betaal je vanaf 1 januari dus deze hogere contractprijs. 

Ook veel goedkopere opties

Wil jij komende winter zekerheid over je energierekening? Dan zijn er gelukkig ook genoeg contracten met prijzen onder het prijsplafond. Daarnaast worden er ook allerlei goed geprijsde variabele en dynamische energiecontracten aangeboden. 

Zo kies je een nieuw contract

De ACM adviseert consumenten om het aanbod van verschillende leveranciers goed met elkaar te vergelijken. Ga niet op een ongevraagd aanbod via de telefoon of van een verkoper aan de deur in. Dat is eigenlijk nooit de beste keuze. Twijfel je tussen een vast of een variabel contract? Radar legde al eerder uit dat dit een moeilijke afweging is door alle onzekere elementen. Want hoe gaat het bijvoorbeeld verder met de oorlog in Oekraïne? Wat gebeurt er met de belastingen op de energieprijzen? En hoe streng wordt de winter?