'Action en Wibra mogen níét open'

Action 151220.jpg

De winkels van Action en Wibra mogen de deuren toch niet openen. Het kabinet zal later vandaag aankondigen dat zij gesloten moeten blijven. De koopjesketens wilden in aangepaste vorm openblijven om 'essentiële producten' te blijven verkopen.

Toen premier Rutte maandag de lockdown afkondigde, stelde hij dat alleen essentiële winkels open mochten blijven. HEMA meldde de dag nadien dat de afdelingen met babyspullen en voedingswaren in de winkels open zouden worden gehouden, waarna ook ketens Action en Wibra aangaven de deuren naar hun aangepaste winkels weer open te zetten.  

Verwarring rond '30 procent omzet'

De regering stelt dat winkels die minstens 30 procent omzet halen uit essentiële goederen, zoals voedingsmiddelen, wc-papier, dierenvoeding en zeep, niet hoeven te sluiten. Wel is het zo dat alleen het deel van de winkel waar die essentiële goederen liggen mag openblijven. Niet-essentiële goederen moeten worden afgeschermd.

Action en de Wibra wilden zich op die omzetgrens beroepen, maar zorgminister Hugo de Jonge geeft nu aan dat ze toch niet open kunnen: 'Dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken, en daarom kan het gewoon niet.'

Glijdende schaal: wie mag openblijven?

Minister de Jonge benadrukte nog dat de situatie met het coronavirus van iedereen 'een maximale inspanning' vraagt om contacten te beperken. Er wordt nog 'gepuzzeld' op een juiste formulering over welke winkels wel en niet open kunnen blijven, vertelt een ingewijde volgens het AD, die ook over een 'glijdende schaal' spreekt. 

Ook Xenos, Zeeman en Blokker worden genoemd in de discussie over welke winkels wel en niet open mogen blijven. Xenos heeft elf zogeheten 'foodstores' geopend, waarvan het assortiment voor driekwart uit voedingsmiddelen bestaat. De Zeeman en Blokker geven zelf aan zich aan de aangekondigde maatregelen te willen houden en dicht te blijven.

Update

Hema blijft toch dicht

Winkelketen HEMA sluit vanaf donderdag alsnog alle filialen.

Bron: ANP, AD