Acture
Je bent ziek en je hebt geen werk meer. Steeds vaker wordt een ziektewetuitkering niet meer door het UWV betaald, maar door commerciële bedrijven. En die bedrijven hebben er een belang bij de uitkering zo kort mogelijk te laten duren. Want hoe minder uitkeringen zij hoeven te betalen, hoe hoger de winst. Maar wordt er nog wel voldoende gekeken naar het belang van de zieke?
Is dit een gevolg van de modernisering ziektewet? De overheid probeert al jaren ziekteverzuim terug te dringen en de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregelingen te verminderen. Als je in de ziektewet belandt, zijn er twee mogelijkheden. In veel gevallen kom je uit bij het UWV, die betaalt jou dan uit en gaat met je aan de slag om je weer aan het werk te krijgen. De premie die jouw oude baas betaalt, gaat dan omhoog. Dat werkt net als een autoverzekering: als je veel schade maakt, gaat de premie omhoog. Als via jouw oude werkgever veel mensen in de ziektewet belanden, gaat ook diens premie omhoog.
Commerciële partijen
Er is ook nog een andere mogelijkheid. Het kan zo zijn dat jouw oude werkgever ervoor heeft gekozen om 'eigen risicodrager' te worden. In dat geval ben je als werkgever zelf verantwoordelijk voor de zieke die niet meer in dienst is, en hoef je niet langer een hoge vangnetpremie te betalen.
Commerciële partijen spelen hier slim op in, maar ze lijken vooral te acteren vanuit een financiële prikkel. De verzekeraar heeft er belang bij de zieke werknemer snel 'beter' te melden, zodat deze in de WW belandt. De zieke werknemers worden aan hun lot overgelaten.
Acture is zo'n private uitvoerder van de ziektewet en in de flexbranche de grootste speler. Volgens FNV stuurt Acture helemaal niet aan op re-integratie, oftewel het weer aan het werk krijgen van zieke flexwerkers. Ze sturen erop aan dat mensen in de Ziektewet zich laten beter melden, zonder dat ze nieuw werk hebben. Daardoor komen deze mensen in een andere uitkering (WW of bijstand) of zonder inkomen te zitten, maar dan heeft de werkgever of de verzekeraar de kosten niet meer.
Volgens FNV laat Acture geen enkele methode onbenut: 'Te pas en te onpas beoordelingen uitvoeren, intimidatie, constant dreigen met sancties, toegang tot arbo-artsen bijna onmogelijk maken, de procedures heel ingewikkeld maken en dan mensen direct afstraffen als er een foutje wordt gemaakt', waardoor een zieke werknemer zich beter meldt, of deze nou beter is of niet.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
27Je zit ziek thuis en je hebt geen werk meer. Een commerciële partij, die ingehuurd is door je werkgever, doet er alles aan om je zo snel mogelijk uit de ziektewet te krijgen. Of je nu beter bent of niet. Je voelt je onder druk gezet, terwijl je al in een zwakke positie zit. Word je eigenlijk wel goed begeleid door deze partij of willen zij alleen maar kosten besparen? Maandag in Radar. Maandag 31 oktober 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1 Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/31-10-2016/acture/
Je zit ziek thuis en je hebt geen werk meer. Een commerciële partij, die ingehuurd is door je werkgever, doet er alles aan om je zo snel mogelijk uit de ziektewet te krijgen. Of je nu beter bent of niet. Je voelt je onder druk gezet, terwijl je al in een zwakke positie zit. Word je eigenlijk wel goed begeleid door deze partij of willen zij alleen maar kosten besparen? Maandag in Radar. Maandag 31 oktober 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1 Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/31-10-2016/acture/ Natuurlijk wordt de zieke niet begeleid. Het is een bedrijf dat wordt betaald door een ander bedrijf. Bovendien is er geen medisch opgeleid personeel aanwezig. Nog altijd geldt: Wiens brood men eet diens woord men spreekt...
Word je eigenlijk wel goed begeleid door deze partij of willen zij alleen maar kosten besparen?Althans m.i. is die vraag al meer dan voldoende beantwoord op dit forum; zoeken op 'Acture'. Ben benieuwd of de op dit forum actieve club van a-avk of een andere groep Acture-gedupeerden ook nog aan het woord komt of dat we het moeten doen met mooie praatjes/al dan niet loze beloftes, zoals b.v. in deze uitzending in januari jl. over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen