Advertenties van slotenmakers niet meer via Google te vinden

slotenmaker-11022021-780.jpg

Wie zoekt op 'slotenmaker' in Google ziet sinds vannacht geen advertenties meer boven de reguliere resultaten staan. Google heeft in vier landen, waaronder in Nederland, de advertenties verwijderd uit de zoekmachine. Dat meldt NOS donderdag. Volgens een woordvoerder van Google verschijnen te vaak malafide bedrijven boven de zoekresultaten.

Bij de rangschikking van advertenties kijkt Google naar hoeveel een bedrijf betaalt. Oplichters, waaronder sommige slotenmakers, weten daar handig gebruik van te maken. Als mensen zoeken op een slotenmaker hebben ze die namelijk vaak snel nodig. Advertenties van slotenmakers vallen op omdat ze boven in de zoekresultaten verschijnen. Het gevolg: bedrijven vragen torenhoge prijzen voor hun diensten.

In dit artikel van Opgelicht?! vind je tips om jezelf tegen deze vorm van klikfraude te beschermen.

Websites voor het aanvragen van toeslagen of kentekenbewijzen

De oplichters die hier gebruik van maken zijn niet alleen actief in de slotenmakersbranche. Zo zijn er ook fraudeurs die bijvoorbeeld adverteren voor een website waar mensen terecht kunnen om een kentekenbewijs of toeslagen van de Belastingdienst aan te vragen. Ze treden op als 'bemiddelaar', en vragen daar flink wat geld voor, terwijl een aanvraag via de overheid veel goedkoper is. Google maakte in november bekend daar een eind aan te maken. Lees ook: Google verwijdert advertenties van bemiddelingssites voor overheidsdiensten en bekijk de eerdere uitzending van Radar hierover:

Radar over bemiddelingssites in Google

Radar legde eerder in een artikel uit waar je je kentekenbewijs of tenaamstellingscode moet aanvragen.