Aegon moet woekerpremie rechtzetten

Aegon moet aan deelnemers in het Aegon Koersplan alsnog lagere kosten berekenen voor een veel te dure overlijdensrisicoverzekering die in dat plan versleuteld zat. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald in een procedure tussen Aegon en de stichting KoersPlanDeWegKwijt. Aegon gaat de uitspraak aanvechten bij de Hoge Raad.

Aegon Koersplan is een gezamenlijke spaarkas van de deelnemers, die wordt belegd. Aegon berekende 11,19 procent overlijdensrisicopremie, terwijl 1,66 procent redelijk is, oordeelt het hof. Aegon heeft zich hierbij schuldig gemaakt aan misleiding, aldus de rechter.

De uitspraak heeft betrekking op Koersplanovereenkomsten die zijn gesloten tussen 1989 en 1998. In die tijd verkocht Aegondochter Spaarbeleg ruim een half miljoen Koersplanpolissen.

Klanten die zich hebben aangesloten bij KoersPlanDeWegKwijt, hebben in principe recht op een schadevergoeding. Volgens de stichting gaat het om ruim 19.000 gedupeerden, die soms meerdere polissen bezitten, waarvoor ze gemiddeld zo'n 1200 à 1400 euro krijgen. In totaal betekent dat een rekening van zo'n 33 miljoen euro voor Aegon.

Aegon maakte kort na de uitspraak bekend het besluit te gaan aanvechten bij de Hoge Raad. Van uitbetaling van de schadevergoeding zal dan ook voorlopig nog geen sprake zijn.

Bron: ANP