'Aegonklant dupe van nieuwe boeterenteregels'

aegon-hypotheekregels-180423.jpg

Aegon Bank legt de nieuwe boeterenteregels bij het oversluiten van hypotheken structureel uit in het nadeel van de klant. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Waar de meeste banken de richtlijn van de AFM goed volgen, maakt Aegon er volgens de Consumentenbond een potje van.

Hypotheekverstrekkers rekenden jarenlang een te hoge boeterente aan consumenten die hun hypotheek over wilden sluiten. Het boetebedrag was hoger dan de daadwerkelijk geleden schade van de bank en dat is in strijd met Europese wetgeving. In 2017 greep de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in en publiceerde een Leidraad.Bekijk de uitzending van Radar over te hoge boeterentes

In de Leidraad is vastgelegd hoeveel boeterente banken maximaal mogen rekenen. Consumenten die na 14 juli 2016 teveel boeterente betalen, moeten bovendien worden gecompenseerd. De meeste banken volgen die Leidraad redelijk, zo blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond. Alleen Aegon Bank wijkt op meerdere punten af. Ten koste van de klant.

'Aegon stelt teleur'

'Aegon stelt teleur', aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond. 'Eerst negeert het Europese regelgeving die al sinds juli 2016 van kracht is. Daarna legt het de regels van de AFM zó uit dat het precies in zijn straatje past, en in het nadeel van de klant.'

Alleen compensatie bij overstap naar andere geldverstrekker

Aegon compenseert bijvoorbeeld alleen klanten die hun hypotheek over hebben gesloten naar een andere geldverstrekker. Consumenten die binnen het concern overstappen krijgen geen cent. Combée: 'In de Leidraad staat hoe banken boeterente moeten berekenen wanneer klanten overstappen naar een andere bank, maar niet of dit ook geldt bij het omzetten naar een lagere rente bij de eigen bank. Dit is natuurlijk wel de bedoeling van de wet. Maar als Aegon zo flauw is om de tekst letterlijk te nemen, dan moet de AFM die tekst maar aanpassen.'Nieuwe leidraad boeterente: wanneer krijg je je geld terug?

Combinatiehypotheken

Aegon Bank blijkt ook als enige een te hoge boeterente te rekenen aan consumenten met een combinatiehypotheek waarbij men kan sparen en beleggen. Volgens de Leidraad moeten banken bij het berekenen van een boeterente bij spaarhypotheken, het gespaarde deel aftrekken van het bedrag waarover boete wordt betaald. De boeterente wordt daarmee lager. De Leidraad zegt echter niets over combinatiehypotheken. Aegon legt de regels volgens de Consumentenbond zo uit dat het bij deze hypotheken geen rekening hoeft te houden met de opgebouwde spaarpot. Andere banken doen dat wel.

De Consumentenbond heeft Aegon gevraagd om zijn beleid aan te passen. Ook heeft het aan de AFM gevraagd om naar de handelswijze van de bank te kijken.Update 16:45 uur:

Aegon: 'Verouderde informatie'

Aegon zegt dat de betreffende klanten wel degelijk allemaal worden gecompenseerd voor het verschil tussen het bedrag dat onder de oude wetgeving paste en het bedrag onder nieuwe wetgeving. Volgens het concern zou de Consumentenbond zich baseren op verouderde informatie. Toen Aegon eerder dit jaar verschillende vragen van de bond beantwoordde, zou er nog geen besluit genomen zijn over enkele punten. Inmiddels is dat wel gebeurd, waardoor bijvoorbeeld ook de interne oversluiters gewoon worden vergoed.

Bron: Consumentenbond / ANP