AFM teleurgesteld in uitspraak Optieclub

afm.jpg

Optieclub.nl mag haar vergunning om binaire opties aan te bieden houden, oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) spande een beroep aan om het verlenen van een vergunning te mogen weigeren, dat vandaag dus ongegrond is verklaard. AFM is teleurgesteld in de uitspraak.

Optieclub.nl is een aanbieder van binaire opties - speculaties op het stijgen of dalen van bijvoorbeeld een aandelen- of grondstoffenkoers. AFM waarschuwt al langer voor dergelijke opties, 'een risicovol product voor consumenten'. Deze opties, zegt AFM, zijn 'naar hun aard aan te merken als kansspel en daarmee overtreedt Optieclub de Wet op de kansspelen (Wok)'.

Kansspel

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt vandaag dat AFM niet de bevoegdheid heeft om een overtreding van de Kansspelwet vast te stellen: het is niet aan AFM om te bepalen of de binaire opties van Optieclub B.V. een kansspel zijn. AFM moet de vergunning dus handhaven.Kijk Radar over dit onderwerp terug

Binaire optie

Bij het aangaan van een binaire optie selecteren consumenten een aandeel en voorspellen vervolgens of de koers gaat stijgen of dalen in een bepaalde tijdsperiode. Indien de consument gelijk krijgt, wordt er uitgekeerd. Krijgt hij of zij ongelijk dan gaat de inleg verloren.

Volgens Het Financieele Dagblad is het juridisch geschil tussen AFM en Optieclub nog niet voorbij: de advocaat van het bedrijf beraadt zich op een 'fikse schadeclaim', vanwege gemaakte juridische kosten, misgelopen omzet en imagoschade.

Reclameverbod

Minister Dijsselbloem kondigde onlangs aan te onderzoeken of reclame voor dergelijke 'schadelijke beleggingsproducten' verboden kan worden. AFM moedigt dit aan: 'De reclames voor deze beleggingen lokken consumenten met het vooruitzicht dat je snel veel geld kunt verdienen. De werkelijkheid is dat men gemakkelijk de hele inleg verliest.'