AFM wil studieschuld registreren bij BKR

22:04 studieschuld.jpg

Studieschulden zouden geregistreerd moeten worden in een voor hypotheekverstrekkers toegankelijk systeem. Daarmee kan voorkomen worden dat consumenten een te hoge hypotheek krijgen, meent de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder stelt dat het logisch zou zijn om dat bij het Bureau Krediet Registratie onder te brengen. Dat registreert nu ook al alle andere leningen die consumenten aangaan.

AFM doet de oproep aan de politiek in haar jaarlijkse wetgevingsbrief waarin de toezichthouder aangeeft welke thema's het graag wettelijk vastgelegd zou zien. Volgens de waakhond is het nu nog heel moeilijk voor hypotheekverstrekkers om inzicht te krijgen in de studieschuld van mensen. Daardoor zouden zij een hogere hypotheek krijgen dan goed voor ze is.

15 procent zou studieschuld niet opgeven

Er zijn volgens de AFM ook aanwijzingen dat bij een deel van de mensen die schuld helemaal niet wordt meegenomen, terwijl de gemiddelde studieschuld wel stijgt. Zo'n 15 procent van de mensen zou de studieschuld niet opgeven.

Starters hebben het al moeilijk genoeg

De landelijke studentenorganisatie ISO vindt de vernieuwde BKR registratie geen goed idee. 'Het leenstelsel en de situatie op de woningmarkt zijn opzichzelf al genoeg reden tot zorgen voor studenten', zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban. 'Het kopen van een starterswoning wordt door de BKR-registratie nog moeilijker.'

Het meenemen van een studieschuld is echter nu ook al verplicht. De AFM wil alleen dat de bestaande regel voor hypotheekaanbieders en adviseurs beter uitvoerbaar wordt.

Bron: ANP/NOS