AH gaat 'oud' brood verkopen voor weinig

AH.jpg

Supermarktketen Albert Heijn wil de strijd tegen voedselverspilling verder intensiveren door standaard in alle winkels goedkoop ‘Brood van gisteren’ te gaan verkopen. Het wordt de dag nadat het vers in de winkel kwam tot 11.00 uur verkocht voor een extra lage prijs. Een half brood kan voor 25 cent worden gescoord, een heel brood en een zak bolletjes voor 50 cent.

Dat gebeurt al in veertig winkels, maar gaat binnen enkele weken landelijk plaatshebben. 'Iets meer dan 1 procent van de producten die wij inkopen, belandt niet op het bord van onze klant. Dat lijkt misschien mee te vallen, maar het is wat ons betreft te veel. Dat is niet alleen zonde van het eten, maar ook van de tijd en de energie die in de productie ervan is gestoken', zegt Anita Scholte op Reimer, verantwoordelijk voor Kwaliteit en Duurzaamheid bij Albert Heijn. AH is overigens niet de enige die 'oud' brood verkoopt voor weinig, Vomar bijvoorbeeld biedt een half brood van de dag ervoor voor 50 cent aan.

Veel verspilling

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) weet AH dat er relatief gezien veel brood verspild wordt. Ongeveer de helft van het verspilde brood blijft onverkocht in de supermarkten en de andere helft van de verspilling vindt plaats bij consumenten thuis, blijkt volgens AH uit dit landelijke WUR-onderzoek met alle supermarkten. Volgens de WUR en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling bereikt 7,7 procent van het ingekochte brood, het afbakbrood en het banket uit de supers de consumenten niet. De klanten gooien volgens genoemde stichting per week ook nog eens 60 miljoen boterhammen weg. Ze roept daarom op 'kontjes en kapjes' ook op te eten.

Om verspilling van aanbod te voorkomen worden door AH ook al een bestelsysteem en een app gehanteerd op basis waarvan hoeveelheden brood worden afgebakken. De super heeft ook al meerdere initiatieven ontwikkeld om duurzaamheid te bevorderen, zoals herbruikbare zakjes en de korting van 35 procent op producten waarvan de houdbaarheid snel zal verlopen.

Verspil-me-niet-zakje

In Albert Heijn-winkels in Capelle aan den IJssel, Groningen, Den Haag, Hoofddorp, Hengelo, Assen, Amsterdam, Echt, Tilburg, Heemskerk en Tiel wordt nu ook een herbruikbaar Verspil-me-niet-zakje geïntroduceerd, dat gevuld met rijpere groenten en vruchten voor een euro kan worden aangeschaft. Mogelijk wordt dit later uitgebreid.

Bron: ANP