Hoe verspillingsvrij ben jij?

01092020 Voedselverspilling Week.jpg

Dinsdag start de Verspillingsvrije Week, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Van 1 tot en met 7 september word je uitgedaagd om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Doe jij ook mee? 

Nederlanders zijn steeds bewuster bezig om minder voedsel te verspillen. Toch verspillen we jaarlijks nog tussen de 1,8 en 2,5 miljoen ton voedsel en valt er dus nog een hoop winst te behalen, zowel voor het milieu als je portemonnee. 

Klimaatdoelstelling behalen door minder voedselverspilling

In het Klimaatverdrag van Parijs hebben 195 landen, inclusief Nederland, afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, en indien mogelijk 1,5 graden Celsius. 

Om dat te behalen heeft de Nederlandse politiek een doel vastgesteld: in 2030 stoten we in Nederland bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uit dan we in 1990 deden. Het verminderen van voedselverspilling is van cruciaal belang om dit doel te behalen. Minder verspilling, betekent minder productie en minder uitstoot. 

Een vierde van al het voedsel dat we in Nederland produceren gaat verloren en ongeveer een derde van de voedselverspilling vindt plaats bij de consumenten. De overige voedselverspilling is toe te schrijven aan producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten. 

Hoe kun je minder voedsel verspillen?

'Door slim te koken, kopen en bewaren kun je een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling', zegt Toine Timmermans, directeur van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Dat kan je ook zomaar 120 euro per jaar schelen. 

Op de website van Samen Tegen Voedselverspilling vind je tips en tools die helpen om voedselverspilling te verminderen en te voorkomen. Weet jij welke producten je in de koelkast moet bewaren en welke niet? De Ja-Nee Koelkaststicker helpt je bij het op de juiste plek bewaren van eten zodat het langer goed blijft. 

Hoe kun je al in de supermarkt voorkomen dat je eten verspilt?

De supermarkt staat vol verleidingen en trucjes om je zoveel mogelijk te laten kopen. Ook is er zoveel keus, waardoor er snel teveel wordt geproduceerd. Ga de strijd aan met de trucs van de supermarkt voorkom dat je teveel koopt en voedsel verspilt. 

Maar hoe doe je dat? De eerste tip: neem een boodschappenlijstje mee en eet van tevoren. Dan loop je niet doelloos door de winkel en laat je je minder snel verleiden door de mooie verpakkingen. 

Vermijd acties op producten die je niet nodig hebt. Acties zien er heel aanlokkelijk uit en op lang houdbare producten is daar niets mis mee, maar ga je echt allebei de mango's opeten, omdat de actie 1+1 gratis is? 

Een andere tip: gebruik een mandje in plaats van een karretje. Een karretje kan na het afwerken van het boodschappenlijstje nog wat leeg ogen en dan kun je neiging krijgen het alsnog te vullen. Een mandje zit sneller vol en als je hem vasthoudt, word je geconfronteerd met het gewicht dat je nog naar huis moet sjouwen.