Hoelang kun je sushi bewaren?
Je kent het misschien wel: sushi bestellen óf zelf maken, maar na het eten heb je nog wat over. Kun je dit dan de volgende dag opeten? En hoe kun je sushi het beste bewaren?
Rauwe vis
Het Voedingscentrum meldt dat je rauwe tonijn een dag in de koelkast kunt bewaren. Rauwe zalm kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Rauwe vis bederft snel. Dit geldt dus ook voor sushi of sashimi die na bereiding langer wordt bewaard. Hoe langer, des te groter de toename van het aantal bacteriën en dus ook de kans dat je er goed ziek van kunt worden.
Bewaarwijzer.nl adviseert sushi, sashimi en poké niet langer dan 24 uur te bewaren in de koelkast. De sushi kan er na 24 uur nog goed uitzien of prima ruiken, maar ook dan wordt er geadviseerd het niet meer op te eten. Dit geldt ook als de sushi binnen die 24 uur al een afwijkende geur heeft.
Andere sushi
Als er geen rauwe vis in de sushi zit, is de houdbaarheid langer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sushi met gekookte krab of met komkommer. Deze sushi kun je soms tot wel 36 uur na bereiding bewaren. Dit geldt dus tevens voor sushi die je zelf thuis maakt. Ook dan is het echter raadzaam eerst goed te kijken en ruiken voordat je proeft.
Hoe bewaar je sushi?
Je kunt sushi het beste bewaren door het in plastic folie te verpakken en het vervolgens in een luchtdicht bakje in de koelkast te zetten. Daarnaast wordt er geadviseerd om sushi nooit langer dan vier uur op kamertemperatuur te bewaren. Daarna moet je het weggooien. Sushi, met name de rijst, kan in de koelkast wel wat hard worden.
Sojasaus
Sojasaus kun je koel, droog en donker bewaren, tenzij de fabrikant anders adviseert. Een geopende fles kun je ook in de koelkast bewaren voor een periode van negen maanden tot een jaar.
Oliën, sauzen en smeervetten kun je volgens het Voedingscentrum 'tot twee maanden en mogelijk langer na de THT-datum bewaren, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is’.
Bron: Voedingscentrum.nl / Bewaarwijzer.nl