Onderzoek Radar: helft kent aanvullende houdbaarheidsrichtlijnen voedsel niet

houdbaarheidsdatum_conserven-780.jpg

Veel mensen zijn onbekend met de ruimere houdbaarheidsrichtlijnen die goede doelen mogen hanteren voor lang en zeer lang houdbare voedingsproducten. De helft (49%) van ruim 36.000 door consumentenplatform Radar ondervraagde mensen blijkt hier niet van op de hoogte. 70 procent heeft weleens iets in de kastjes staan wat over datum is. Consumenten zouden vaker kunnen kijken of dit nog bruikbaar is – voor zichzelf of voor een ander.

Lang houdbare producten zoals rijst, koffie of meel mogen door bijvoorbeeld voedselbanken nog tot een jaar na de uiterste houdbaarheidsdatum, en soms langer, worden uitgegeven. Ook voor veel andere producten geldt een rekbare houdbaarheid. Uiteraard worden de producten wel op kwaliteit gecontroleerd. Informatie over houdbaarheid en bederfkenmerken is online te vinden.

70% heeft over datum spul in huis

De richtlijn is opgesteld voor charitatieve instellingen, maar ook thuis te gebruiken. Een meerderheid (70%) van de deelnemers aan het onderzoek van Radar heeft weleens over datum producten in huis. De meesten controleren in zo'n geval al zelf of iets nog goed is. 14 procent gooit het echter resoluut weg, en slechts 2 procent kijkt of ze er nog iemand blij mee kunnen maken, zoals de voedselbank, daklozenopvang of iemand met dieren.

Ook verschil THT en TGT niet bij iedereen bekend

De rekbare houdbaarheid geldt overigens voor producten met een THT-datum, en niet voor producten met een TGT-datum. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de respondenten niet op de hoogte is van het verschil. Een TGT-datum staat op bederfelijke producten, zoals verse vleeswaren, vis en veel kant-en-klaarproducten. Na de datum kun je dit beter niet meer gebruiken, hier moeten ook goede doelen zich aan houden. Producten met een THT-datum zijn daarentegen vaak (lang) na de houdbaarheidsdatum nog veilig om te eten; het is vaak de kleur of structuur die na de datum niet meer optimaal is.