Airbnb mag verdienen aan huurders én verhuurders

19112021Airbnb.jpg

Vakantieverhuurplatform Airbnb mag aan zowel huurders als verhuurders bemiddelingskosten in rekening brengen. Dat heeft de Hoge Raad geantwoord op vragen van de rechtbank Rotterdam. Die behandelt een hoger beroep van het Amerikaanse bedrijf nadat de kantonrechter in Amsterdam eerder besloot dat dit niet mocht.

De rechter in Amsterdam bepaalde dat Airbnb gehouden is aan het verbod om zowel huurders als verhuurders kosten in rekening te brengen. Dat heet 'twee heren dienen'. Het verbod is volgens de Hoge Raad echter bedoeld om misstanden in de makelaardij tegen te gaan en moet niet ruimer worden toegepast dan noodzakelijk. Daarom is het voor vakantieverhuur niet van toepassing.

Verschillende claims van vakantiegangers

De rechtbank in Rotterdam neemt het oordeel van de Hoge Raad nu mee in de behandeling van het hoger beroep. Na de uitspraak van de kantonrechter hadden verschillende claimclubs waarin vakantiegangers zich verenigd hadden, zich gemeld bij Airbnb. Die wilden de door hen betaalde bemiddelingskosten terugkrijgen van het Amerikaanse bedrijf.

Bron: ANP