background branding

Akkoord over uitwisseling privédata met VS

handen_toetsenbord_data_628.jpg

Er is een akkoord over de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Europees Commissaris Vera Jourová (Justitie) kondigde dat dinsdag aan in Straatsburg.

Het is een deal op de valreep, omdat de nationale toezichthouders op de databescherming Brussel tot dinsdag de tijd hadden gegeven nieuwe afspraken te maken voordat ze boetes zouden gaan uitdelen voor het illegaal uitwisselen van gegevens.

VS geen 'veilige haven'

In het najaar oordeelde het Europees Hof van Justitie dat persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers niet zomaar mogen worden overgedragen aan de VS. Daarmee ging een streep door een ruim vijftien jaar oud besluit van Brussel dat de VS aanmerkte als een 'veilige haven' voor privédata. Vanaf dat moment was het in veel gevallen niet toegestaan om privégegevens van Europese burger op te slaan in Amerikaanse databanken.

De EU en de VS hebben nu nieuwe afspraken gemaakt over de uitwisseling van de privédata en de bescherming van de privacy. Jourová sprak van een 'veilig' akkoord en had het over 'effectieve bescherming voor Europese burgers'.

Amerikaanse ombudsman

Zo komt er onder meer een onafhankelijke Amerikaanse ombudsman om klachten van Europeanen te behandelen en bedrijven die de regels niet nakomen riskeren boetes. Bovendien komt er een jaarlijkse evaluatie.

De Europese Commissie is ervan overtuigd dat deze nieuwe afspraken beter zijn en ook juridisch sterk in elkaar zitten.

'Juridisch boterzacht'

D66 betwijfelt dit ten sterkste en wil dan ook zo snel mogelijk een grondige juridische beoordeling van de toegezegde waarborgen van de VS. Die zijn nu 'erg onduidelijk en hoogst twijfelachtig', aldus Europarlementariër Sophie In 't Veld. 'De garanties lijken juridisch boterzacht.'

In 't Veld betwijfelt bovendien dat een ombudsman 'voldoende bevoegdheden krijgt om echt toezicht te houden op de Amerikaanse inlichtingendiensten.'

DigitalEurope, die de belangen van de digitale technologiesector behartigt, verwelkomde de deal. De organisatie riep de nationale toezichthouders de nieuwe afspraken een kans te geven en niet te besluiten boetes op te gaan leggen.

Bron: ANP