background branding

Albert Heijn doet plastic broodclips in de ban

Brood20230315_130104.jpg

Supermarktketen Albert Heijn stopt met het gebruiken van plastic broodclips. Deze worden gebruikt om de zakken met brood, eierkoeken en bolletjes dicht te maken. Door plastic broodclips te vervangen door clips van papier kan de winkel op jaarbasis 125 miljoen clipjes besparen, meldt NU.nl.

Albert Heijn wilde de plastic broodclips eerder vervangen, maar heeft gewacht op een recyclebare variant. ‘Ze moeten meerdere keren open- en dichtgemaakt kunnen worden’, laat een woordvoerder van Albert Heijn weten aan NU.nl. Ook moesten de papieren clips eerst goed genoeg zijn om dichtgemaakt te worden door machines, net zoals dat nu bij de plastic clips gebeurt. Daarnaast moeten de clips stevig genoeg zijn en moest de verpakkingsdatum erop gedrukt kunnen worden. 

Voor nu worden de plastic clips van de eierkoeken en de zakken met Zaans volkoren vervangen met een papieren clip. In de zomer zullen alle plastic clips vervangen zijn. ‘De plastic broodclipjes kunnen niet gerecycled worden doordat ze zo klein zijn’, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

De bakkerij

Ook bakkerij Van Maanen, een bakker met ruim zestig filialen in Nederland, stapte ook over op kartonnen clipjes, maar houdt ook de plastic clipjes. ‘Klanten kunnen kiezen’, vertelt een woordvoerder van Van Maanen aan NU.nl. ‘Sommige mensen vinden plastic toch fijner.’

De ambachtelijke bakker ziet ook dat mensen zelf recyclen. ‘We zien ook dat mensen het plastic clipje mee terug naar de winkel nemen, zodat het om een nieuw brood kan.’ De klanten kunnen ook eenmalig een katoenen broodzak kopen, waarmee ze 10 cent korting krijgen als ze het opnieuw laten vullen met een brood.

Bewustwording

Milieu Centraal vindt de papieren broodclips en katoenen broodzakken een goed signaal. ‘Als mensen dat zien, draagt dat bij tot bewustwording van het maken van duurzame keuzes.’

Bron: NU.nl