background branding

Minder groente in de schappen en forse prijsstijgingen. Wat is er aan de hand?

pomodoro150785966_l.jpg

Tomaten, paprika’s en komkommers zijn schaars te verkrijgen in supermarkten. Door koud weer is er een slechte oogst in Zuid-Europa, waardoor we weinig kunnen importeren. Daarnaast staan in Nederland veel kassen leeg door de hoge gasprijzen. ‘We willen mensen uitdagen om meer seizoensgroenten te eten. Denk aan prei, wortelen, pastinaak en boerenkool’, aldus Wilma van den Oever van het GroentenFruit Huis in De Telegraaf.

In heel Europa is er momenteel een tekort aan diverse groenten. Naast de eerder genoemde drie, gaat het ook om aubergines, bloemkolen, spitskolen en ijsbergsla. Het tekort kan volgens de krant op korte termijn niet worden aangevuld.

Geen nieuwe aanwas

Ondanks dat het weer in Spanje is opgeknapt, komt er namelijk nog niet meteen een nieuwe aanwas. Het duurt een tijdje voordat, bijvoorbeeld, de tomaten rijp zijn. Daarna moeten ze nog verpakt en getransporteerd worden.

Geen reden tot paniek

Marc Wever, van supermarktorganisatie CBL, vertelt aan De Telegraaf dat het lastig te zeggen is hoe lang dit tekort nog duurt. ‘Het is namelijk erg weersafhankelijk en dat laat zich maar moeilijk voorspellen, maar het is geen reden tot paniek. Er zijn namelijk alternatieven, zoals groente uit de diepvries op groentepakketten uit de koelschappen.’ Sommige supermarktketens geven bij Wever aan dat in ieder geval de bloemkool vanaf volgende week weer goed op voorraad is, zo schrijft de krant.

Oogst in Nederland begint eind maart

De prijsstijgingen zijn in ieder geval wel te voelen. Een paprika is volgens de cijfers van De Telegraaf nu €1,39, waar dat vorig jaar gemiddeld nog slechts €0,65 was. Trostomaten zijn dan weer gestegen van €2,76 naar €4,00 per kilo. Van den Oever beaamt dat er geen reden is tot paniek, als het weer in Spanje goed blijft. ‘De oogst in Nederland begint eind maart weer, dus mondjesmaat komt er steeds meer beschikbaar.’

Bron: De Telegraaf