Bah, ik lust geen spruitjes! Vier tips om meer groente en fruit te eten

Groente142421559_l.jpg

We zijn in Nederland al meer groente en fruit gaan eten, zo eten we meer plantaardige producten, ongezouten noten en peulvruchten. Toch voldoen nog niet alle Nederlanders aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voor gezonde voeding. Zo adviseert het Voedingscentrum om 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten. 

Met deze tips gaat je dat zeker lukken, ook als je groente en fruit stiekem niet zo lekker vindt. 

1. Begin je dag met…

Start je dag met een portie groente of fruit! Beiden zijn gemakkelijk toe te voegen aan je ontbijt, bijvoorbeeld door je havermout of omelet. Eet je ‘s morgens graag brood? Leg dan op je broodje kaas enkele plakjes komkommer.

2. Wie niet weg is, is gezien!

Vind je groente niet zo lekker? Geen nood, er zijn manieren om deze toch in je eten te verstoppen zónder dat je ze proeft. Zo kun je, volgens dit Albert Heijn recept, in je brownies zwarte bonen en dadels verwerken. Dadels zijn zoet en zullen daardoor de smaak van de bonen maskeren. Ook zijn de brownies net zo smeuïg als de gewone variant. 

3. Geen tijd? Geen nood

Weinig tijd om eten te koken of je ontbijt klaar te maken waardoor groenten en fruit verpieteren in de fruitschaal? Kijk dan eens naar diepvriesgroenten of -fruit, deze bevatten namelijk net zoveel voedingsstoffen als onbewerkte groente en fruit. De groente kun je makkelijk wokken en het fruit kun je in de blender stoppen! Handig in een smoothie voor als je haast hebt. 

4. Producten met extra groente

Een andere snelle manier om iets meer groente te eten, is door producten te kopen waar al extra groente in zit. Zo kun je pastasaus met extra groente kopen, een pizza met bloemkoolbodem in de oven zetten of door een bietenwrap eten. Let wel op bij de wrap, want het gaat hier om een kleinere hoeveelheid groente als extraatje, aan de wrap alleen heb je niet voldoende. Maak je dit liever zelf in plaats van kant en klaar te kopen? Dan kun je makkelijk je eigen courgettepasta maken door met een dunschiller stroken van de courgette te schillen in plaats van gewone spagetti te koken. 

Bron: ANP, Voedingscentrum, RIVM