background branding

Met deze tips bespaar jij in de supermarkt

20230109_boodschappen.png

Of je nu wasmiddel koopt of groenten: de kosten voor boodschappen zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Beter gezegd: ze rijzen de pan uit. Volgens het CBS zijn de prijzen namelijk - in vergelijking met december 2021 - maar liefst 14 procent gestegen

Heb jij het budget van jouw huishoudpotje verhoogd of ben je juist extra gaan letten op je uitgaven in de winkel? Wat je tactiek ook is, met deze tips bespaar jij in de supermarkt.

Check je voorraadkast!

Het overkomt iedereen weleens: je staat in de winkel en bent ervan overtuigd dat je dat ene product nog nodig hebt. Maar helaas, eenmaal thuis blijkt dat je er nog voldoende van in de kast heb staan. Zonde! Los van het feit dat het eten in je voorraadkast op langer termijn bederft, geef je ook euro’s uit die je had kunnen besparen. Wees dus verstandig en check vooraf even wat je nog in huis hebt. Én maak een boodschappenlijstje; dat voorkomt impulsaankopen.

Kies vaker voor huismerken

Het is een open deur, maar we noemen het toch even: huismerken zijn - over het algemeen - goedkoper dan A-merken. Begrijpelijk als je niet van je favoriete product wil afstappen, maar misschien zijn er andere producten waar je wel op kan besparen. Deze kleine verandering in keuze maakt soms al een groot verschil in de portemonnee. 

Check de aanbiedingen

Natuurlijk kan het zijn dat je voorkeur hebt voor bepaalde merken. Spit in dat geval even wat folders door naar geschikte aanbiedingen. Doe je altijd alle boodschappen bij dezelfde winkel? Maak dan eens een uitstapje naar een lokale drogist of een andere supermarkt. Zo kan het gebeuren dat jouw favoriete wasmiddel die week elders veel goedkoper is.

Snijd je eigen groenten

Gemak dient de mens, zeker als het gaat om voorgesneden groenten. Hoewel het je tijd bespaart qua werk in de keuken, zit er ook prijskaartje aan deze luxe. Eén zo’n zakje op zijn tijd zal het grote verschil niet maken, maar op langer termijn loont het in de portemonnee om zelf even die groenten te wassen, schillen of snijden.

Voorbeeld

Een zak ongewassen spruitjes van 500 gram kost momenteel bij de Albert Heijn zo’n 96 cent. Een zak geschoonde spruitjes van 350 gram kost daarentegen €2,19. Die  €1,25 steek je dus terug in je portemonnee als je zelf een schilmesje pakt.

Check de kiloprijs

Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de kiloprijs op de kaartjes te kijken. Zo lijkt misschien het ene blikje tonijn goedkoper dan het andere, maar is de verpakking kleiner. De kiloprijs vertelt je hoe het écht zit. 

Voorkom voedselverspilling

Tot slot: voorkom voedselverspilling. Heb je een portie over? Vries het in of eet het de volgende dag als lunch. Trek nog geen nieuwe verpakking open als het oude nog niet op is én wees creatief met kliekjes. Zo maak je van die veel te bruine bananen een heerlijk bananenbrood of gebruik je de laatste groenten voor een verse soep. Succes!

Bronnen: Nibud, Voedingscentrum