Alcohol en energiedrank populaire middelen onder mbo'ers

energydrink-alcohol-mbo19052017.jpg

Cafeïnehoudende energiedrankjes tabak, alcohol en cannabis zijn de populairste middelen onder scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Amsterdam. Een op de veertien mbo'ers slikte onlangs ecstasy, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en drugsinformatiecentrum Jellinek.

Volgens de onderzoekers dronk ruim de helft van de scholieren onlangs een energiedrankje, bij alcohol is dat twee op de drie. Een derde van de mbo'ers stak afgelopen maand een sigaret op. Ruim een op de vijf blowde.Bekijk ook de uitzending van Radar over energiedrankjes

Harddrugsgebruik

Het gebruik van harddrugs ligt een stuk lager. Bij deze middelen scoren XTC-pillen het hoogst. Een vijfde van de scholieren heeft dat ooit weleens geprobeerd, 7 procent slikte onlangs nog zo'n pil. Cocaïne staat op de tweede plek. Bijna een op de tien heeft ooit weleens een lijntje coke gesnoven, 3 procent deed dat pas geleden nog. Amfetamine is iets minder populair onder scholieren.

Op 15e voor het eerst alcohol

De gemiddelde leeftijd waarop voor het eerst gerookt en alcohol gedronken wordt ligt op vijftien jaar. Bij de eerste keer cannabis is dat zestien, bij ecstasy zeventien en bij amfetamine en cocaïne achttien jaar. Het afgelopen jaar dronk zo'n 15 procent weleens alcohol onder schooltijd of tijdens een stage. Over het algemeen wordt er meer gedronken en geblowd door jongens dan door meisjes.

Het onderzoek werd gedaan onder bijna 2000 leerlingen van gemiddeld negentien op verschillende Amsterdamse mbo-instellingen.

Bron: ANP