Allerrijksten profiteren veruit het meest van energiecompensatie

Energierekening hoog.jpg

De rijkste 20 procent van Nederland ontvangt 660 miljoen euro van de 2,1 miljard die het kabinet uittrekt om de belasting op brandstof en energie te verlagen. Dat is een derde van de totale belastingverlaging, blijkt uit berekeningen van onderzoeksplatform Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.

Volgens minister Sigrid Kaag van Financiën is de verlaging van de btw en benzineaccijns ook bedoeld om de middeninkomens tegemoet te komen, maar deze groep ontvangt 418 miljoen euro, ofwel een vijfde van het subsidiepakket. "Mensen met de hoogste inkomens worden zo relatief fors gecompenseerd", concludeert Frans Rooijers, onderzoeker en directeur van adviesbureau CE Delft, die de berekening controleerde.

Huishoudens met laagste inkomens profiteren het minst

Huishoudens met het laagste inkomen (tot 22.600 euro per jaar) ontvangen gezamenlijk 240 miljoen euro (11 procent). Zij profiteren het minst van de belastingverlagingen. Wel ontvangen de allerarmsten - de minima rond het bijstandsniveau - ook een eenmalige energietoelage van 800 euro. Dat geldt niet voor de overige 800.000 huishoudens in de laagste inkomensgroep.

Bron: Mediawatch