Als de reisaanbieder valt, zie je dan je geld nog terug?

201010 reissector valt.jpg

De reissector staat op losse schroeven. Als de reisaanbieder, bij wie je een voucher of nieuw ticket hebt, door de coronacrisis failliet gaat, wat gebeurt dan met je geld? Radar zocht het uit.

Veel Nederlanders hebben een voucher op zak, een tegoedbon waarmee ze een nieuwe reis kunnen boeken bij de reisonderneming bij wie ze oorspronkelijk hadden geboekt. Maar met de tweede golf en de wereld die alsmaar donkerder kleurt, is er nog geen vooruitzicht wanneer die voucher zal kunnen worden ingezet. Wat als de reissector in tussentijd valt?

'Sowieso faillissementen'

'Het is duidelijk dat de sector het zwaar heeft. Faillissementen kunnen niet uitblijven', stelt Mirjam Dresmé van ANVR, de brancheorganisatie van reisondernemingen. 'Maar: de ondernemingen die bij ons zijn toegetreden, vallen onder het garantiefonds (SGR). Als ze op de fles gaan, is het geld van hun klanten gewaarborgd.'

Garantiefonds als vangnet

Reisorganisaties geven een forse bankgarantie af om zich bij SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) te mogen aansluiten. Hieruit worden reizigers gecompenseerd als het bedrijf kopje-onder gaat. Hoe weet je of je reisaanbieder lid is van SGR? Zoek de onderneming op via de site van het garantiefonds, of via de site van het ANVR.

Touroperators

Pakketreisaanbieders zoals TUI, Corendon en Sunweb zijn bij het SGR en ANVR aangesloten, volgens de wet op de reisovereenkomst. Ook een aantal in Nederland gevestigde bookingsplatformen vallen onder het garantiefonds, zoals Prijsvrij.nl en Vakantiediscounter. 

Luchthavens niet

Luchthavens en buiten Nederland gevestigde bookingsplatformen (zoals Booking.com, Expedia en Travelbird) zijn niet bij het SGR aangesloten. 'Reizigers die rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij boeken, denken dat ze goedkoper af zijn omdat ze zelf hun ticket regelen, maar zij hebben geen garantie als de luchthaven valt', waarschuwt Dresmé. 

Genoeg vermogen?

Is het garantiefonds wel financieel sterk genoeg om een eventueel groot aantal faillisementen te dragen? 'Het vermogen van SGR bestaat uit meerdere onderdelen, zoals 85 miljoen euro eigen vermogen, 250 miljoen bankgaranties van leden ter zekerheid van schade bij faillissementen, en 150 miljoen faciliteit van de overheid', garandeert Erik Jan Reuver, directeur van SGR.

'Hopen op voucherbank'

Het SGR verwacht voldoende draagkracht te hebben om de aangesloten ondernemingen in deze moeilijke tijd te ondersteunen, stelt Reuver: 'Uiteraard met het voorbehoud dat als er ook in heel 2021 niet gereisd kan worden, geen enkele reisonderneming dat gaat overleven. Dan zal de overheid meer moeten bijspringen. Het SGR en ANVR willen een voucherbank opzetten, om met overheidssteun alle vouchers terug te kunnen betalen.'

Geen lid van garantiefonds

Wat als je een voucher of ticket hebt bij een reisonderneming dat niet onder het garantiefonds valt? 'Alle touroperators moeten volgens de wet voor een goede garantieregeling zorgen', stelt Dresmé. 'Maar helaas zijn er nog te veel ondernemingen – die niet aangesloten zijn bij ANVR – die bepaalde zaken minder goed geregeld hebben.'

Verzekering?

Aan je reis- of annuleringsverzekering heb je niets in het geval van een faillissement. Die verzekeringen vergoeden je reis alleen als je zelf belemmert wordt om je vakantie voort te zetten, bijvoorbeeld bij een overlijden in je dichte kring. De omstandigheden van de reisorganisatie en de reissector vallen buiten die verzekeringen. Als een reisonderneming valt, zal de 'gewone' procedure en financiële regelingen worden ingezet die bij een faillisement gelden.