Altijd een zonnebril dragen? Zo schadelijk is zonlicht echt voor je ogen
We horen altijd dat we te allen tijde onze ogen tegen de uv-stralen van de zon moeten beschermen, om slecht zicht en oogziektes te voorkomen. Maar is zonlicht enkel slecht voor je ogen of kan het je ook helpen om je zicht juist te verbeteren?
Voor mensen die vrijwel altijd een zonnebril dragen, is het waarschijnlijk een bekend gevoel: zodra je zonder bril op naar buiten gaat, steekt het felle licht in je ogen. Zie je, daarom draag je dus altijd een zonnebril! Maar waarom kunnen we dit licht dan zo slecht verdragen? Is het omdat we de zon sowieso beter bij onze ogen weg kunnen houden, of is de kwaliteit van ons zicht juist achteruit gegaan doordat we altijd een zonnebril dragen?
Zoals veel mensen geloven dat het dragen van een bril of lenzen hun gezichtsvermogen verslechtert, zo geldt dat ook voor het dragen van een zonnebril.
Het heeft te maken met gewenning
Voor oogarts Tjeerd de Faber, die sinds 1986 verbonden is aan het Oogziekenhuis Rotterdam, ligt het voor de hand wat hier gebeurt: draag je altijd een zonnebril, dan passen je ogen zich daaraan aan en zal het dus extra wennen zijn wanneer je er geen draagt. ‘Vergelijk het een beetje met het dragen van schoenen; als je altijd schoenen draagt en nooit op blote voeten loopt, dan voelt dat ook vreemd aan.’
De Faber vervolgt: ‘Met andere woorden: hier is sprake van adaptatie aan het licht; je lichaam is er namelijk voor gemaakt om zich aan verschillende lichtsterktes aan te passen. Daarbij geeft De Faber aan dat het verstandig is om altijd een zonnebril te dragen, wanneer de zon schijnt. Want hoewel vitamine D belangrijk is voor ons lichaam ‘wordt dit door de ogen niet opgenomen en is de uv-straling van de zon wel schadelijk voor je ogen.’
De invloed van uv-straling op je ogen
Toch circuleren ook verhalen dat zonlicht juist zou kunnen helpen om je zicht te verbeteren. Volgens Petra de Wal van het Oogfonds is zonlicht an sich niet helemaal slecht voor je ogen, maar is de uv-straling in zonlicht, zoals De Faber ook aangaf, dit wel. ‘Je kunt de ogen het beste vergelijken met de huid. Een beetje zonlicht is oké, maar zoals je huid kan verbranden bij te veel blootstelling aan de zon kan ook je netvlies hierdoor beschadigen.’
‘De lichtgevoelige cellen in je netvlies die ervoor zorgen dat we kunnen zien, moeten dus beschermd worden tegen langdurige en een grote hoeveelheid aan uv-straling. En waar je je huid insmeert, zet je voor je ogen een zonnebril op’, aldus De Wal.
Dit zit namelijk zo: hoe meer je ogen worden blootgesteld aan uv-straling, hoe sneller het verouderingsproces van je netvlies zal zijn. De kwaliteit van de lichtgevoelige cellen neemt hierdoor namelijk af, waarmee ook je zicht afneemt.
Bescherm jezelf goed
Het is dus duidelijk: het is niet zo dat de kwaliteit van je zicht achteruit gaat als je elke dag met een zonnebril op naar buiten gaat, maar het is ook niet per se nodig om iedere dag een zonnebril te dragen, wanneer de zon niet schijnt. Het is niet slecht, maar je ogen zullen gewend raken aan het feit dat ze minder licht binnen krijgen, waardoor het extra wennen kan zijn als je geen zonnebril bij de hand hebt en naar buiten loopt.
Maar, over het algemeen geldt: schijnt de zon, zet dan je zonnebril op, net zoals je je huid insmeert wanneer je voor langere tijd de zon in gaat. Wanneer je die regel aanhoudt, en niet direct de zon in kijkt, zullen je ogen niet snel beschadigd raken.