Antidepressiva

Antidepressiva staan al jaren ter discussie. De pillen kunnen heftige bijwerkingen hebben, zoals het opwekken van agressiviteit en suïcidale neigingen. Toch blijft de groep gebruikers maar groeien. In Nederland slikken inmiddels ongeveer 1,1 miljoen mensen antidepressiva, zoals Seroxat en Prozac. En dat terwijl de pillen maar bij een kleine groep werkzaam zouden zijn. Hoe kan dat?

Radar stelde in samenwerking met de Universiteit Utrecht een enquête op over antidepressiva. Hierin vroegen we naar de ervaringen in het heden en verleden met verschillende antidepressiva.

Bijna 16.000 mensen hebben de enquête ingevuld en hun ervaringen met antidepressiva gedeeld. Deze mensen gebruiken / hebben antidepressiva gebruikt of vullen de enquête in voor iemand in hun naaste omgeving. Dit zijn niet alleen Radar Testpanelleden maar ook mensen van buiten ons testpanel. We hebben expliciet gevraagd naar alle ervaringen: positief en negatief, in het heden en verleden, en met alle bekende antidepressiva. De resultaten van het onderzoek lees je hier.

Stofjes

Psychische problemen zouden het gevolg zijn van een chemische onbalans in de hersenen. Hoogleraar Trudy Dehue schreef onlangs een artikel over het zogenaamde 'ontbrekende stofje in het brein'. Op verschillende websites wordt deze hypothese verkondigd. 'Dat het onzin is, kan iedereen snappen. Als verlegen mensen spraakzaam worden door alcohol, betekent dit niet dat zij een alcohol tekort hebben in hun hersenen.'

Uit de enquête blijkt ook dat dit verhaal hardnekkig is. 71 procent geeft aan dat hen is verteld of dat ze gelezen hebben dat antidepressiva een depressie tegengaan doordat ze een tekort aan een bepaald stofje in de hersenen aanvullen en 63 procent gelooft dit verhaal ook.

De vijf meest gebruikte antidepressiva zijn (in die volgorde) amitriptyline, paroxetine, citalopram, mirtazapine, venflaxine. Bij alle voorschriften van antidepressiva is 80% afkomstig van de huisarts. (Bron: Stichting SFK). Uit onze enquête blijkt dat Seroxat (paroxetine) het meest populaire antidepressivum is.

Meld bijwerkingen

Bijwerkingen van medicijnen worden bijgehouden door Bijwerkingen Centrum Lareb. Heb jij of iemand in je naaste omgeving ervaring met een (ernstige) bijwerking? Meld dit dan bij Lareb.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat in een reactie weten dat de werkzaamheid van antidepressiva relatief laag is bij een milde tot matige depressie. Het CBG raad het gebruik bij kinderen en adolescenten af. Lees de volledige reactie van het CBG.

Stop niet zomaar

Stop nooit zomaar met het gebruik van antidepressiva; doe dit altijd in overleg met je huisarts. Plotseling stoppen kan ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Forumreacties

37
  • Door Radar

Antidepressiva staan al jaren ter discussie. Toch gebruiken ruim 1,3 miljoen Nederlanders antidepressiva, en deze groep blijft groeien. Hoe is dit mogelijk? Meer informatie: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/02-05-2016/antidepressiva-2/ Maandag 2 mei 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door GJvdZ

Misschien hebben artsen geen zin meer in gesprekken met enigszins depressieve mensen en schrijven ze gauw pillen voor zodat ze alleen nog maar vrolijke klanten krijgen?

  • Door lynden

De groep blijft groeien, omdat meestal de ziekte volgens de artsen tussen de oren zit. Een pilletje en het is, zoals mijn voorganger heeft vermeld!