Antwoorden van Stichting Face over compensatie (Achtergrond)

Om CO2-uitstoot te compenseren moeten bomen groeien. Dat kan zijn door nieuwe bomen te planten of door bestaande bossen te beschermen. Voordat CO2-uitstoot kan worden gecompenseerd, wordt door externe organisaties eerst gecontroleerd hoeveel CO2 het groeiende bos het afgelopen jaar heeft opgenomen. Dat geeft de zekerheid dat de CO2 daadwerkelijk is opgenomen.

Omdat het over de groei van bos gaat, geven wij aan hoeveel bomen een jaar lang moeten groeien om 1 ton CO2 op te nemen. Dat is gemiddeld 50 bomen.Hoeveel kost het om 1 ton CO2 te compenseren voor een consument?

De kosten voor de consument om 1 ton CO2-uitstoot te compenseren bedragen € 10,- per ton, exclusief 19% BTW. Stichting Face biedt geen compensatie aan, maar dit verloopt via Climate Neutral Group.Hoeveel kost het Stichting Face om 1 ton Co2 te compenseren? Met andere woorden hoeveel betaalt Stichting Face voor 1 Co2 credit (wat gelijk staat aan 1 ton CO2)?

Stichting Face betaalt niet voor CO2 credits maar draagt zowel financieel als organisatorisch zorg voor het gehele traject:

•    Aanplanten van het bos en beschermen van bestaand bos, met lokale partners

•    Voorzien van bostechnische kennis

•    Bewaken van de voortgang

•    Laten certificeren van de bosprojecten door externe partijen (resulterend in CO2 credits)

De projecten worden volledig door Stichting Face ontwikkeld, uitgevoerd en gefinancierd, dus alle activiteiten die nodig zijn om een kwalitatief hoogstaand project te realiseren en in stand te houden. De CO2 credits zijn een resultaat van de projecten. Alle kosten die Stichting Face maakt zijn derhalve toe te rekenen aan het realiseren van projecten en gecertificeerde CO2 credits.Hoeveel procent van het totale inkomen van Stichting Face gaat op aan kosten?

Stichting Face heeft geen winstoogmerk en als doel om middels herbebossing en tegengaan van ontbossing een bijdrage te leveren aan het tegengaan van het klimaatprobleem. De activiteiten worden vanuit een bureau in Nederland aangestuurd.  Zonder het bureau en de externe controles kunnen geen hoogwaardige projecten worden gerealiseerd.

Stichting Face heeft geen winstoogmerk, wat betekent dat alle financiele middelen worden aangewend voor het realiseren van haar doelstelling.Klopt het dat Stichting Face Co2 credits aan koopt bij zogenaamde Climate Clearing Houses? En bij welke CCH kopen jullie de CO2 credits in?

Dit klopt niet. Het werkt als volgt:

Stichting Face registreert de door haar gegenereerde CO2 credits bij het Triodos Climate Clearing House. Dat is vergelijkbaar met een bankrekening, maar in dit geval is het een rekening waar CO2 credits op worden geplaatst. Zodra CO2 credits worden aangewend om CO2-uitstoot van consumenten of organisaties te compenseren worden deze CO2 credits van de CO2 rekening van Stichting Face gehaald. Dit zorgt ervoor dat de CO2 credits maar een keer verkocht kunnen worden.Hoeveel kosten gaan er op bij de Climate Clearing Houses aan bijvoorbeeld certificering?

Het Triodos Climate Clearing House verzorgt niet de certificering, maar de administratie en betrouwbare 'boekhouding' van de CO2 credits. De kosten hiervoor zijn marginaal (enkele procenten) en maken onderdeel uit van het gehele kwaliteitsproces.Planten jullie zelf ook bomen? Zo, ja waar doen jullie dat?

Stichting Face heeft alleen eigen projecten, die samen met lokale partners worden uitgevoerd. De projecten waarin bomen worden geplant zijn:

Nederland

Maleisië

Oeganda

EcuadorHoeveel ton CO2 hebben jullie in 2006 gecompenseerd? En hoeveel in totaal?

In 2006 hebben de bosprojecten van Face circa 300.000 ton CO2 opgenomen. Sinds de oprichting hebben de projecten ruim 2 miljoen ton CO2 opgenomen.Hoeveel bomen hebben jullie in 2006 geplant en/of beheerd? En hoeveel in totaal?

Stichting beheert via haar projecten ruim 55.000 hectare bos, dit zijn 110.000 voetbalvelden. In deze bossen zijn circa 50 miljoen bomen geplant.Waarom hebben jullie gekozen voor het compenseren van CO2 via het aanplanten van bomen?

Bossen zijn van enorm belang voor een goede CO2 balans in de atmosfeer. De wereldwijde ontbossing is voor 20% verantwoordelijk voor het huidige klimaatprobleem. Door bossen te planten en bestaande bossen te beschermen kan Stichting Face een zinvolle bijdrage leveren aan het tegengaan van het klimaatprobleem.

Compensatie met bossen is echter niet de enige goede manier om CO2-uitstoot te compenseren. Duurzame energieprojecten zoals zonne-energie en windenergie zorgen voor minder uitstoot van CO2 en zijn van even groot belang als het in stand houden van bossen.Er is kritiek op het compenseren van CO2 via het aanplanten van bomen. Bomen zouden niet compenseren. Wat vindt u van alle kritiek?

De kritiek die er wordt geuit is het volgende:

•    Bossen nemen CO2 op, het is beter om uitstoot te voorkomen middels duurzame energie

Ons antwoord hierop is de combinatie van bossen en duurzame energie de juiste is. Duurzame energie voorkomt uitstoot en dat is goed. Door bossen in stand te houden wordt CO2 opgenomen en voorkomen dat CO2 uit de bossen vrijkomt als het bos verdwijnt (ontbossing veroorzaakt 20% van het klimaatprobleem), ook dat is nodig. Het klimaatprobleem is dermate groot dat kiezen voor een van beide mogelijkheden onvoldoende is.

•    Het is lastig om te garanderen dat bossen blijven staan en dat is noodzakelijk

Ons antwoord hierop is dat het inderdaad lastig is, daarom werken we samen met betrouwbare lokale partners en met de lokale bevolking. Door langdurige afspraken, goede monitoring en onafhankelijke controle wordt de instandhouding van het bos gewaarborgd. Daarnaast werken we met hoge buffers, wat wil zeggen dat slechts een deel van de in het bos opgenomen CO2 wordt ingezet voor CO2 compensatieWie controleert of de bomen daadwerkelijk 100 jaar blijven staan en bijvoorbeeld niet op grond worden geplant wat later niet in orde blijkt? (een voorbeeld is het verhaal van Oeganda eerder dit jaar)

Stichting Face voert haar projecten uit met lokale partners. In contracten is vastgelegd dat de projecten tenminste 99 jaar in stand worden gehouden. 99 jaar is de langst mogelijke juridische termijn die is vast te leggen, het doel ervan is eeuwige in stand houding.

De projecten van Stichting Face worden gecontroleerd door SGS (Societe Generale de Surveillance), dit is een onafhankelijke certificeringsorganisatie, geaccrediteerd om klimaatprojecten te certificeren. Deze organisatie stelt jaarlijks vast hoeveel CO2 het bos heeft opgenomen gedurende het jaar ervoor. Daarnaast wordt vastgesteld hoe is geborgd dat het bos blijft bestaan en worden de risico's op verlies van bos meegerekend.

De berichtgeving over ons project in Oeganda eerder dit schets slechts 1 kant van het verhaal. De werkelijkheid is anders. Zo is dat project onlangs door FSC gecertificeerd als goed beheerd bos en is aangetoond dat het project een grote toegevoegde waarde levert aan de lokale bevolking. Indien u behoefte heeft aan een formele reactie hierop dan kunnen wij die u toesturen.

Kunnen jullie echt garanderen dat mijn CO2 uitstoot volledig wordt gecompenseerd?


Kunnen jullie echt garanderen dat mijn CO2 uitstoot volledig wordt gecompenseerd?

Omdat de projecten jaarlijks worden gecontroleerd en wordt vastgesteld wat de CO2 opname is geweest gedurende het jaar ervoor (dat zijn de CO2 credits), kunnen we garanderen dat de CO2 uitstoot daadwerkelijk is gecompenseerd. De opname van de CO2 heeft immers al plaatsgevonden. De CO2 credits zijn officiële certificaten die Verified Emission Reductions worden genoemd.

Stel jullie planten nu 100.000 bomen, op een gegeven moment worden deze bomen omgekapt. Wat gebeurt er met de opbrengsten van de bomen? Krijgt Stichting Face hier een deel van de opbrengst? Voor wie is de opbrengst dan?

In verreweg de meeste van de Face projecten zullen geen bomen worden gekapt, het zijn natuurbossen rijk aan biodiversiteit die een leefomgeving vormen voor veel dieren.

In een project waar op termijn wel, volgens de FSC normen, een aantal bomen worden gekapt zijn de opbrengsten volledig voor de lokale bevolking, die zijn namelijk eigenaar van de bossen. In de certificering en berekening van de CO2 opname van het bos is de kap van bomen uiteraard meegenomen. Voor bomen die worden gekapt worden vervolgens nieuwe bomen geplant. Zo draagt dat project bij aan de inkomsten voor de lokale bevolking. In de certificering en berekening van de CO2 opname van het bos is dit meegenomen.