ANVR adviseert een maand niet naar China te reizen
Reisbrancheorganisatie ANVR adviseert aangesloten reisbureaus tot het einde van februari geen reizen te organiseren naar China. In dat land zijn inmiddels 132 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus, waarmee zo'n 6000 mensen in China zijn besmet.
Let op: deze informatie is mogelijk verouderd. Kijk hier voor actuele informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Bekijk ook de website van het RIVM voor de actuele stand van zaken.
Bij de ANVR zijn zo'n driehonderd reisorganisaties aangesloten. Daarvan verzorgen er circa zestig reizen naar China. Volgens de ANVR is op dit moment 'een handjevol' Nederlanders met een van hun organisaties in China. Het advies om tot en met 29 februari geen reizen naar het Aziatische land te organiseren volgt op overleg met de grotere organisatoren van China-reizen.
Update 30 januari: Reisadvies China aangescherpt
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangescherpt en ontraadt Nederlanders erheen te reizen vanwege het heersende coronavirus. Het wordt aangeraden om helemaal niet naar de provincie Hubei, waar de stad Wuhan ligt, te gaan. Voor de rest van China adviseert het ministerie om alleen daarnaartoe te reizen indien noodzakelijk.
KLM stopt na het weekend met vliegen naar China
Luchtvaartmaatschappij KLM stopt na het weekeinde met haar vluchten naar China. De opschorting van de vluchten duurt zeker tot en met volgende week zondag. In totaal gaat het om 25 retourvluchten die komende week niet doorgaan.
KLM reageert met de beslissing op adviezen van nationale en internationale instanties als de WHO en loopt vooruit op een verwachte aanscherping van die adviezen. Het bedrijf neemt contact op met klanten die door de beslissing hun reis niet door zien gaan.
Vluchten van KLM die zondag naar Peking en Shanghai vertrekken, worden nog wel gewoon uitgevoerd. Die worden gebruikt om reizigers die nu in China zijn terug te laten reizen.
Vergoeding
Volgens een woordvoerster van de ANVR krijgen mensen die een reis hebben geboekt via de touroperator geld terug als deze annuleert. Reizigers die zelf zo'n reis annuleren kunnen dit echter niet kosteloos doen. Dat geldt volgens het Verbond van Verzekeraars over het algemeen ook voor mensen die op eigen houtje een reis hebben geboekt en individueel tickets kochten en hotels reserveerden. Annuleringsverzekeringen voorzien met name in vergoedingen bij afzeggen wegens problemen in eigen land, zoals het overlijden van een dierbare of ziekte van de reislustige zelf.
Nu is het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor China nog geel. Mocht die oranje of rood worden en ga je toch naar China, dan wordt volgens het Verbond vergoeding voor repatriëring een probleem als je daar ziek wordt door het coronavirus. Omdat je dan willens en wetens het risico hebt genomen. Alleen voor de regio rond Wuhan geldt al code oranje.
Luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten
Na British Airways schrapt ook de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa alle vluchten van en naar China vanwege het coronavirus. Dat maakte de Duitse maatschappij woensdag bekend. De maatregel geldt voorlopig tot 9 februari en ook voor de vluchten van dochtermaatschappijen Swiss International Air Lines en Austrian Airlines.
Eerder werd al bekend dat British Airways niet meer op China zou vliegen vanwege het virus. Ook American Airlines kondigde maatregelen aan. De Amerikaanse maatschappij vliegt tussen 9 februari en 27 maart niet meer vanaf Los Angeles naar Shanghai en Peking.
Groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan
Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil een groot deel van de twintig Nederlanders in de Chinese stad Wuhan daar weg. 'Ik weet van achttien Nederlanders, die ook deels partners hebben, dat ze het gebied willen verlaten.' Wuhan is het centrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
In Europees verband is begonnen met de evacuatie uit Wuhan. 'Ik verwacht dat vandaag een eerste vliegtuig richting Wuhan vertrekt, maar kan nog niet zeggen of daar dan ook Nederlanders mee zullen terugreizen.' Hij wil niet zeggen waar het Franse toestel zal landen. Dat zullen de Europese landen gezamenlijk naar buiten brengen.
Terugreizigers vooralsnog niet in quarantaine
Het ministerie van Volksgezondheid is vooralsnog niet van plan mensen die terugreizen uit het gebied, in quarantaine te plaatsen. Als Nederlanders deze kant op komen 'gaan we samen met Buitenlandse Zaken en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kijken wat passend is', laat een woordvoerder weten.
Mensen die in Wuhan zijn geweest, op eigen initiatief naar Nederland vliegen en die symptomen vertonen, worden dringend geadviseerd zich voor onderzoek te melden bij een huisarts, GGD of ziekenhuis. Artsen die bij een patiënt besmetting met het virus vermoeden, zijn verplicht dat te melden.
Bron: ANP