Alles wat je moet weten over het coronavirus
Nederland is in de ban van het coronavirus dat eind 2019 uitbrak in de Chinese stad Wuhan. Wat moet je weten over (de gevaren van) dit virus en wat wordt eraan gedaan? Dit artikel wordt regelmatig geüpdatet om de laatste informatie weer te geven.
Let op: deze pagina bevat mogelijk verouderde informatie. Check voor alle actuele maatregelen dit overzicht van de Rijksoverheid.
Chinese gezondheidsautoriteiten maakten eind 2019 melding van een aantal mensen met een longontsteking in de stad Wuhan. De oorzaak was toen nog niet bekend, maar inmiddels is duidelijk dat deze ligt bij het nieuwe coronavirus. De naam van het virus is gebaseerd op het Latijnse woord voor kroon. Onder een microscoop is te zien dat het virus een kroonachtige vorm heeft.
Maatregelen van kabinet: sociaal contact beperkt
In Nederland zijn al meerdere mensen ziek geworden en overleden aan het virus. In de strijd tegen de uitbraak heeft het kabinet maatregelen genomen, maar wil Rutte nog niet spreken voor een lockdown. Het gaat volgens hem om een 'intelligente lockdown', waarbij de belangrijkste maatregel is om anderhalve meter afstand te bewaren van anderen. Een overzicht van de meest recent getroffen maatregelen vind je via onderstaande link.
Radar heeft een extra artikel geschreven over de maatregelen, waarin resterende vragen worden beantwoord. Wat is precies een 'samenkomst' en waar kun je een boete voor krijgen? Deze en meer vragen (inclusief antwoorden), vind je hier.
Het kabinet heeft ook een pakket economische maatregelen genomen om 'naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen'. In dit artikel lees je wat de economische maatregelen voor jou betekenen.
En wat betekenen de maatregelen voor het doen van boodschappen? Dit is één van de dingen waar we nog wel voor naar buiten mogen, maar ook dit gaat niet zoals je dat gewend bent. Lees hier meer over de maatregelen die zijn getroffen door supermarkten.
Cruciale beroepen
De algemene maatregelen zijn mogelijk niet van toepassing op mensen die werkzaam zijn in een cruciale sector. Bij de overheid vind je een lijst met de betreffende beroepsgroepen. Hier is ook informatie te vinden over de noodopvang van de kinderen van ouders die werken in cruciale sectoren.
Reizen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vanaf 17 maart alle vakantiereizen naar het buitenland tot 6 april af. Alleen als het strikt noodzakelijk is, moeten Nederlanders volgens het nieuwe advies nog buiten de grenzen reizen. Check de website van Buitenlandse Zaken voor de laatste reisadviezen.
Voor vragen over reisadviezen kun je het ministerie van Buitenlandse Zaken 24 uur per dag en 7 dagen per week telefonisch bereiken op +31 247 247 247. Ook heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een meldpunt voor gestrande reizigers.
Hieronder volgt algemene informatie over het coronavirus:
Wat zijn de symptomen?
Patiënten die zijn besmet met het virus hebben last van hun luchtwegen en zijn kortademig. Ook kunnen ze koorts krijgen. Het RIVM zegt dat 17 procent van de patiënten ernstige klachten ontwikkelt. Volgens het instituut kan dat beeld nog veranderen, mogelijk is er nu veel aandacht voor de relatief ernstige gevallen. Ongeveer 2 procent overlijdt aan het nieuwe coronavirus, en dat zijn vooral oudere mensen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten, aldus het RIVM.
Lees meer bij Zorgnu: wanneer ben je besmettelijk, wat maakt dit erger dan de gewone griep?
Wat kun je zelf doen?
Je kunt algemene hygiënemaatregelen nemen: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en maak gebruik van papieren zakdoekjes. Ook
Het RIVM zegt over mondkapjes: 'Dit helpt alleen als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk.'
Wat kun je doen als je denkt dat je besmet bent?
Kijk eerst online of het nodig is een deskundige in te schakelen. Blijkt dat het geval, ga dan niet langs bij de arts, maar neem telefonisch contact op.
Mocht je het virus dragen, dan zou je de hele wachtkamer kunnen besmetten en juist daar zitten ook nog eens vaker kwetsbare mensen, voor wie het virus gevaarlijker is.
Zelfzorgmedicijnen
Paracetamol en andere zelfzorgmedicijnen zijn voldoende verkrijgbaar, maar er is wel steeds meer vraag naar. Om dat te reguleren (en te voorkomen dat anderen misgrijpen) kan een maximum gelden.
Informatienummers voor vragen
De rijksoverheid opende een informatienummer waar mensen terechtkunnen met vragen over het nieuwe coronavirus. Veel informatie is te vinden op de website van de rijksoverheid, maar wie graag iemand aan de lijn wil krijgen terecht op het publieksinformatienummer 0800-1351.