ANVR sleept vliegmaatschappijen voor de rechter

09092020 ANVR sleept vliegmaatschappij voor de rechter.jpg

Vanwege de coronacrisis worden veel vluchten geannuleerd. Heb jij de optie voor restitutie gekregen bij een geannuleerde vlucht? Of kreeg je zonder pardon een voucher? Voor reisbrancheorganisatie ANVR is de maat vol. Vliegmaatschappijen die weigeren geld terug te betalen worden voor de rechter gesleept. 

Vanwege de vliegrestricties door het coronavirus stonden in maart meer dan de helft van alle vliegtuigen aan de grond. Dat kan ervoor zorgen dat de vliegmaatschappijen dit jaar gezamenlijk maar liefst 290 miljard euro aan omzet mislopen. 

Vliegmaatschappijen zijn verplicht om het geld terug te betalen

Vliegmaatschappijen mogen klanten een voucher aanbieden bij een geannuleerde vlucht, maar mogen de klanten niet verplichten de voucher aan te nemen. In plaats daarvan moeten zij de keuze voor terugbetaling geven. 

De Europese Commissie heeft de maatschappijen hier in mei nogmaals op gewezen. Gelukkig houden veel luchtvaartmaatschappijen zich hieraan, maar veel airlines geven nog steeds geen mogelijkheid tot teruggave van het betaalde ticket. 

Tijd voor dagvaarding

Zo heeft Royal Air Maroc, de nationale luchtvaartmaatschappij van Marokko, nog een aantal dagen extra de kans gekregen om dagvaarding te voorkomen. Helaas zonder resultaat, dus zijn zij als eerste aan de beurt voor dagvaarding, laat de ANVR dinsdag weten. 

Ook is het geduld van de ANVR op voor de grootste luchtvaartmaatschappij van Rusland (Aeroflot), de nationale luchtvaartmaatschappij van Israël (El Al), de Canadese luchtvaartmaatschappij Air Transat en enkele andere airlines.