App review: AH Moestuintje, een handige tuinhulp?

moestuintje_app_170412.jpg

Het voorjaar is weer begonnen. Een mooi moment om de tuin in te duiken. Om je tuin (of balkon) tot leven te wekken is Albert Heijn wederom een actie gestart zodat jij een moestuintje kan aanleggen. De speciale AH Moestuintje app moet je helpen om het tuintje tot een succes te helpen. De grote vraag: werkt de app?

Als je in de afgelopen twee weken boodschappen bij de Albert Heijn hebt gedaan, ben je ze vast tegengekomen: moestuintjes. Met deze actie geeft de supermarktketen je de kans om twintig verschillende soorten plantjes tot bloei te laten komen. In 2015 vroeg Radar haar achterban over het succes van de Albert Heijn moestuintjes en de resultaten waren wisselend. Ook volgroeide kruidenplantjes uit de supermarkt blijken soms lastig in leven te houden.

Met een speciale app wil Albert Heijn je helpen om een succes van je moestuintje te maken. De app geeft je achtergrondinformatie over de gewassen en tips over je moestuintjes. Het helpt hierbij dat de app automatisch herinneringen kan geven als het tijd is om weer water te geven. Ook geeft de app aan wanneer het tijd is om je plantje te verpotten.

De herinneringen zijn handig, maar als je niet thuis bent heb je er nog steeds weinig aan. Op het hoofdscherm toont de app een takenlijst waarin al je verzorgingstaken staan. Denk hierbij aan taken als: 'Kijk of de grond van je wortels nog vochtig genoeg is'. Je kunt overigens alle soorten gewassen slechts één keer toevoegen aan je app.

Hoe werkt de app?

Op het hoofdscherm van de app zie je alle tuintjes die je hebt toegevoegd. Met de grote plus aan de onderkant van het scherm kun je nieuwe tuintjes toevoegen. Als je daarna het gewas selecteert, krijg je tips hoe je het gewas moet zaaien. Hoe vochtig moet de aarde bijvoorbeeld zijn en hoe diep moet je het zaadje in de pot stoppen?

Als je het gewas is gezaaid, zie je dit tuintje tussen al je moestuintjes staan. Als je op een tuintje klikt, zie je achtergrondinformatie over dit gewas staan. Hier staat ook aangegeven wanneer het tijd is om het gewas te verpotten. Je kunt trouwens ook gewassen die al in de grond zitten toevoegen door op de plus te drukken en dan te kiezen voor 'Ik heb al gezaaid'.

Moestuintje (1)

De app biedt ook de mogelijkheid om een fotoboek te maken voor je plantjes. Door zo nu en dan een foto van je plantjes te maken, krijg je een filmpje waarin je ziet hoe je tuintje zich heeft ontwikkeld. Hiervoor moet je de app wel toegang geven tot de camera-functie op je telefoon.

Is de app een handige hulp?

Hoewel niet iedereen groene vingers heeft is het de vraag of een app je kan helpen om handig te worden in de tuin. We vroegen onze WhatsApp-achterban om hun mening over de AH Moestuintje-app.

Jacco noemt de AH Moestuintjes-app onzinnig. Volgens hem weet iedereen toch wel hoe je gewassen moet zaaien. Ook Hans is niet zo positief over de app: 'Je moet alles opzoeken en eigenlijk heb je er niks aan.'

Ekrem gebruikt de app inmiddels een week en is wat positiever over de app. Ekrem gebruikt de app eigenlijk alleen voor herinneringen van water en om op tijd over te potten. Voor de rest heeft de app niet zoveel toegevoegde waarde. 'Je moet echt eerst alles invoeren.' Jochem is blij met de digitale hulp: 'Fijne app! Hij geeft duidelijke instructies over hoe je ze plant en verpot. Ook geeft hij je pushmeldingen als je ze water moet geven. Kortom: fijn!'

Carmen: 'Op zich is het goed om kinderen wegwijs te maken hoe iets groeit, maar er zitten best moeilijke zaden bij. En uiteindelijk heb je maar één zo'n plantje of een heleboel dezelfde!' Wel heeft ze een praktisch advies voor mensen die aan de slag gaan met moestuintjes: 'Men gaat vaak te vroeg aan de slag. Dan gaat het plantje naar buiten, maar vaak is het nog te koud. Dus gaan de plantjes dood! Ook is het beter om wat later te zaaien (warmer) en moet men de plantjes afharden. Dat wil zeggen overdag buiten en 's nachts naar binnen.'

De meningen over de AH Moestuintje-app zijn dus nogal verdeeld. De app is vooral handig voor mensen die vergeten om een plantje water te geven of die niet zeker weten wanneer ze een plantje moeten verpotten.

Download AH Moestuintje-app (gratis): iOS (iPhone) of Android

Alternatieven voor de AH Moestuintje-app

  • Moestuintips van de Radar-achterban Als je geen app wilt installeren om te tuinieren, maar toch een klein beetje hulp nodig hebt, kun je ook aan de slag met de tips van de Radar-achterban. Wat is de beste manier om groente te verbouwen in je vensterbank of in je tuin? Lees hier de tips.
  • Makkelijke Moestuin App De app Makkelijke Moestuin staat vol tips over de juiste verzorging van je moestuin. Eigenlijk hoort deze app bij moestuinbakken van 30 bij 30 centimeter, maar je kunt de app ook prima zonder deze bakken gebruiken. Je krijgt tips over het zaaien en oogsten van gewassen. Ook is het mogelijk om herinneringen te ontvangen als je je planten moet bijsnoeien.
  • Mijn Tuin De app Mijn Tuin richt zich niet alleen op groente, maar op allerlei planten die je kunt kweken. De app is vooral bedoeld voor tuinliefhebbers. Jij en je vrienden kunnen op dit sociale netwerk laten zien wat je hebt geplant en hoe de planten groeien.