Groenten in je tuin of vensterbank - tips voor twijfelaars

groente_tp_230317_780.jpg

Polluitslag.

Het voorjaar is aangebroken. De tijd van de eerste warme zonnestralen, afgewisseld met regenbuien. Goed voor de plantjes in ieder geval. Want ook daar is het de tijd van het jaar voor. We vroegen leden van het Radar Testpanel of zij dit jaar eigen groenten gaan verbouwen, in de tuin of in de vensterbank.

43 procent van bijna 500 pollrespondenten gaat dit jaar groenten verbouwen. Van deze groep doet de meerderheid dat ieder jaar. 'Omdat het lekker is, leuk, kraakvers geplukt, en je weet tenminste zeker dat er geen gif op zit', geeft Marlene Mooy (@Marlenemclara) als reden. 'Dat', zegt Marian (@MMarimen), 'maar je kunt ook groenten kweken die in winkels niet/moeilijk verkrijgbaar zijn'.

Kleine kosten

Geld besparen wordt nauwelijks als reden genoemd. Om het lucratief te maken, moet je ook wel een echte moestuin hebben. Zoals Mark Willems (@mw9439) het verwoordt: 'Zo welgesteld ben ik niet om op die manier geld te kunnen besparen ;-(' Uiteraard kun je (veel) groenten ook gewoon in potten op de vensterbank laten groeien. @schminkennl raadt aan om oude potten en pannen te gebruiken. Spaart het je geen geld uit, dan kost het je in ieder geval ook niet extra.

Geduld en een plantenspuit

Een derde van de respondenten is er niet zeker van dat het lukt om eigen groenten te groeien, maar gaat het wel proberen. Volgens Susanne (@heksje_suus) is het vooral belangrijk om geduldig te zijn. En om in het begin met een plantenspuit de zaaigrond licht vochtig te houden. Angie (@RogueAngelNL) beaamt dat een plantenspuit handig is, en tipt: 'draai de boel regelmatig om in verband met naar ’t licht groeien.'

Wellicht trekken deze tips de 6 procent die aangeeft te twijfelen over de streep. De pollvraag an sich heeft overigens ook al mensen enthousiast gemaakt: 2 procent had er nog niet over nagedacht, maar koos voor de antwoordoptie: 'Hmm, goed idee!'

Update 12 april 2017: Tips en foto's van lezers

We zijn benieuwd naar de voortgang en oogst (foto's!) en meer tips. Dus vroegen we jullie om ons op de hoogte te houden, zodat wij dit artikel kunnen aanvullen. Hieronder een selectie van de tips en foto's die jullie doorstuurden - waarvoor dank!

1. Water geven: maak een simpel reservoir

Nienke Lehkamp heeft een tip voor iedereen die weleens vergeet om water te geven: 'Dan moet je een grote fles gevuld met water op de kop in de grond zetten. Een 2 liter colafles bijvoorbeeld. Die vul je met water (eventueel vloeibare mest erbij) en dan de opening in de grond drukken. Zo'n 4cm is zat genoeg. Het geeft af wat de planten nodig hebben.'

2. Zaden: zaaien, bewaren en ruilen

Dezelfde Nienke tipt ook om goed op te letten wat voor soort zaadjes je hebt. Zo moet je 'lichtkiemers', zoals basilicum, niet bedekken met aarde, maar bovenop zaaien. Ook geeft Nienke als tip om een of twee planten te laten bloeien, en het zaad te bewaren voor volgend jaar. Anne Derks voegt daar nog een idee aan toe: 'Zaden ruilen is ook leuk!'

3. Maak je eigen composthoop

Foto's: moestuinen in wording en doorgeschoten stekjes

Tot slot nog enkele foto's die we doorkregen. Van complete moestuinen, inclusief kippen om de slakken eruit te eten (Monique Eickhoff).

Maar ook van ontkiemende plantjes in kleine bakjes (zoals die van Row Ena en Cindy Jansen).

En doorgeschoten slaplanten op het balkon (Kan Arie van de Veen). Tot slot een foto van stapels tuinaarde; ook Frans Labberton is iets van plan.

Nieuwe poll

Bekijk de poll die nu openstaat en vul 'm in. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze polls en onderzoeken, meld je dan gratis aan.