Groente en fruit: vers, uit de diepvries of uit blik?
Je kunt groente en fruit in de supermarkt vers, voorgesneden, ingevroren of in blikjes en potjes kopen. Wat is gezonder en wat is eigenlijk beter voor het milieu? Radar vraagt het aan voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en het Voedingscentrum.
Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Je kunt je dagelijkse kostje in verschillende vormen in de supermarkt kopen: vers en heel, voorgesneden, uit de diepvries, of geconserveerd.
Wat is nu beter?
Het Voedingscentrum zegt dat het in principe niet uitmaakt of je groente en fruit vers, voorgesneden, geconserveerd of uit de diepvries eet. Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten namelijk evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente Je moet bij bewerkte producten, zoals bij diepvriesspinazie, wel letten op toevoegingen aan het product: als je bijvoorbeeld spinazie a la crème neemt, is dit minder gezond dan verse spinazie. Als je echter diepvriesspinazie zonder toevoegingen neemt, is dat even gezond als verse spinazie.
Dit geldt ook voor geconserveerde groente en fruit. Volgens het Voedingscentrum worden er aan voorbewerkte producten, met name bij producten uit blikjes en potjes, vaak zout (bij groente) of suiker (bij fruit) toegevoegd. Ga je toch voor pot of blik? Kies dan voor een variant waaraan zo min mogelijk suiker of zout is toegevoegd.
Gezond(er) eten? Laat je niet misleiden!
TGT-datum
Je kunt verse groenten als een heel stuk kopen of voorgesneden. Voorgesneden groenten kunnen makkelijk zijn, maar hebben ook nadelen. Je betaalt er vaak meer voor, en de zakjes hebben een te-gebruiken-tot-datum (TGT-datum). Deze datum zegt jou tot wanneer je iets veilig kunt eten of drinken. Na het verstrijken van de TGT-datum kunnen ziekteverwekkers gaan groeien en moet je het product dus weggooien. Milieu Centraal raadt dan ook aan alleen voorgesneden groenten te kopen wanneer je het gelijk wilt gebruiken.
Voorkom weggooien
Wil je een klein beetje groente of fruit per keer gebruiken? Dan raadt Milieu Centraal diepvriesproducten aan. Deze zijn langer houdbaar en kun je goed doseren, in tegenstelling tot (voorgesneden) verse groente en fruit. Door rekening te houden met de dosering voorkom je dat je bedorven voedsel (onnodig) moet weggooien.
Wil je veel groente of fruit in één keer gebruiken, dan maakt het niet uit of je diepvries-, gesneden-, geconserveerde-, of verse producten gebruikt.
TGT of THT: wat betekenen de houdbaarheidsdatums?
Seizoensgroenten en -fruit
In de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal zie je makkelijk in één overzicht welke groente en fruit het minst milieubelastend zijn in een bepaalde maand. Je kunt ook deze online groente- & fruitkalender van Milieu Centraal gebruiken. Je kunt dan per product en maand zoeken. Als groente of fruit uit het seizoen komen, worden ze binnen Europa in vollegrond geteeld, en is de teelt en het transport niet zo milieubelastend.
Dichterbij is niet altijd beter. Zo scoren tomaten uit Nederland vanaf december tot maart slechter dan Spaanse of Marokkaanse tomaten. De Nederlandse kassen verbruiken dan namelijk meer energie.
Toch buiten het seizoen?
Tegenwoordig zijn veel groenten- en fruitsoorten bijna heel het jaar verkrijgbaar. Als je bijvoorbeeld aardbeien in de winkel ziet liggen, betekent dat niet dat het aardbeienseizoen is begonnen. Zomerfruit, zoals aardbeien en blauwe bessen, scoren niet goed op milieuvriendelijkheid in de winter, omdat ze vaak uit verre landen ingevlogen worden.
Wil je groente of fruit toch graag buiten het seizoen consumeren, dan adviseert Milieu Centraal diepvries- of blikproducten te nemen in plaats van verse, die ingevlogen worden. Omdat deze producten langer houdbaar zijn hoeven ze niet uit het seizoen zelf te komen, maar kunnen ze na het oogsten meteen verpakt of ingevroren worden en kun je ze op een later moment eten. Bijkomend voordeel: eten blijft langer goed in de vriezer.
Geen toegevoegde suiker meer bij zomergroenten in pot of blik
Dit is een artikel uit april 2017, door de redactie gecheckt en aangepast op 21 maart 2019.
Bron: Milieu Centraal / Voedingscentrum