background branding

Groente en fruit steeds populairder in supermarkten

groentefruit.jpg

Supermarkten hebben dit jaar tot nu toe bijna 8 procent meer fruit en groente verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) maandag.

De meest verkochte groenten zijn tomaat, komkommer, ui en paprika. Bloemkool is de nummer vijf, maar de verkoop is wel flink gedaald. Snoeptomaatjes, avocado's en voorgesneden groenten waren de grootste stijgers. Het meest verkochte fruit is banaan, appel, mandarijn, sinaasappel en peer.

Stijging verkoop andere producten

Ook andere producten uit de in maart vernieuwde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laten een opvallende stijging zien. In de nieuwe richtlijn voor gezonde voeding is een handje noten opgenomen. De consumptie van noten is dit jaar gestegen met 23 procent.

'Heavy buyers'

De verkopen van groente in speciaalzaken zijn de afgelopen jaren met 40 procent gedaald. Deze daling is nog niet volledig door de supermarkten overgenomen. Bovendien komt de stijging van de consumptie van groente en fruit volgens het CBL voor een groot deel op het conto van een groep die bovengemiddeld veel koopt (heavy buyers). Gemiddeld eten mensen slechts de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit van 250 gram.

Bron: ANP