'Accijns op vlees moet voedselconsumptie inperken'
We moeten minder vlees en andere dierlijke producten (melk, kaas) gebruiken, minder alcohol en frisdrank drinken en sowieso over de hele linie minder consumeren. Dat is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook goed voor het milieu.
Wil Nederland zijn klimaatdoelstellingen halen, dan ontkomen we er niet aan de uitstoot van broeikasgassen door onze voedselconsumptie te beperken. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat dinsdag wordt gepresenteerd. Het RIVM vindt dat de overheid een actieve rol moet spelen om duurzaam en gezond eten te bevorderen.
Heffen accijns op vlees
Dat meldt de Volkskrant. Het rapport geeft als voorbeeld het heffen van accijns of een hogere btw-heffing op vlees en duidelijke etiketten op voedsel zodat de consument in een oogopslag kan zien of een product gezond en duurzaam is.
Minder obesitas
Een veranderend voedingspatroon, zoals het RIVM dat voorstaat, leidt niet alleen tot duurzamer eten, maar ook tot gezondere Nederlanders; minder obesitas en chronisch zieken. Tegelijkertijd worden de gezondheidsverschillen tussen burgers verkleind en wordt het voedsel ook veiliger. 'De consumptie van minder vlees gaat immers samen met minder voedselinfecties bij mensen', aldus het RIVM.
'Belasting op vlees zal niet helpen'
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is het op een aantal punten oneens met het RIVM. 'Zo adviseert het RIVM om belasting te heffen op dierlijke producten. Een belasting op vlees zal niet de gewenste effecten hebben omdat de consumptie zal verschuiven naar goedkopere vleesproducten, waardoor de consumptie van (duurdere) producten met bovenwettelijke (dierenwelzijns)eisen terugloopt', stelt de branchevereniging.
'Niet aan de overheid'
Staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw voelt niets voor de invoering van een heffing op dierlijke producten (vlees, kaas, zuivel). Volgens Van Dam is het niet aan de overheid om te bepalen wat de consument op zijn bord legt, zegt hij in de Volkskrant.
'Van het nut daarvan ben ik niet overtuigd. Of een pakje kipfilet 2,20 euro kost of 2,50: maakt dat echt zo veel uit? In grote supermarkten kun je sinds een tijdje alleen nog maar varkensvlees kopen met een Beter Levenster van de Dierenbescherming. Dan kun je zeggen: dat is nog niet genoeg. Maar het is een betekenisvolle stap. En die wordt door de markt gemaakt. Als ik dat had willen afdwingen, had ik het nooit door de Tweede Kamer gekregen,' aldus Van Dam in de krant.
Bron: ANP MediaWatch / De Volkskrant