Vleesconsumptie Nederlander daalt opnieuw

vlees.jpg

Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het genoemde vleesgewicht is vlees inclusief botten. Ruwweg de helft daarvan wordt daadwerkelijk geconsumeerd.

Minder varken en koe

De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens en koeien eten. De consumptie van kip, kalf, geit/schaap en paard bleef hetzelfde.

Hoewel de actiegroep blij is met de afname, gaat het toch niet snel genoeg. 'We eten nog altijd zo'n 45 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Dat gaat ten koste van miljoenen dieren die een ellendig leven leiden in de vee-industrie', stelt Wakker Dier. Ook om de klimaatverandering tegen te gaan zou er volgens de organisatie minder vlees verorberd moeten worden.

Actie ondernemen

'Het is in ons aller belang dat we minder vlees eten en daarom is het absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt', aldus Wakker Dier.

Volgens de organisatie kiest de consument steeds vaker voor biologisch vlees. Ook het diervriendelijker 'Beter leven' vlees zit sterk in de lift.

Bron: ANP