background branding

Artsen pleiten voor helmplicht snorfietsers

snorfiets-helmplicht-10122018.jpg

Ook mensen op een snorfiets zouden verplicht een helm moeten dragen. Daarvoor pleiten 130 artsen uit diverse Nederlandse ziekenhuizen. De artsen bieden dinsdag een brandbrief aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een helmplicht voor snorfietsers. 

Bestuurders van snorfietsen met blauw nummerbord mogen nu zonder helm op het fietspad rijden. Op een brommer, met geel nummerbord, is een helm verplicht.

Tientallen doden per jaar

Artsen zien dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. De snorfiets zorgt volgens hen voor tientallen doden per jaar en veel (hersen)letsel. 'Het verlies van hersenfuncties heeft een veel grotere impact op de verdere levens van de slachtoffers dan blijvende schade aan andere lichaamsfuncties', stelt neuroloog Joukje van der Naalt van de Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

'Snorfiets onveiliger dan gewone fiets'

Volgens de ondertekenaars van de brief is een snorfiets onveiliger dan een gewone fiets. 'De wetgever suggereert nu dat dit product veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 km per uur. Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken', aldus internist Wouter Bierman van het UMCG.

Helmplicht in de rest van Europa

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft al in 2012 aangeraden een helmplicht in te voeren voor snorfietsen. Nederland is volgens de artsen het enige land in Europa waar geen helmplicht geldt voor dit soort bromfietsen.

Steun van Tweede Kamer

Ze krijgen steun van drie van de vier coalitiepartijen. Rutger Schonis (D66) wijst daarbij op het stijgend aantal doden in het verkeer. Ook CDA en ChristenUnie zijn voor een helmplicht. VVD'er Remco Dijkstra is tegen. 'Wat is de volgende stap; een verplichte fietshelm?'

Van de oppositiepartijen zijn onder meer SP, GroenLinks, 50PLUS en SGP het eens met de wens van de artsen. Vanuit het oogpunt van veiligheid is een helmplicht belangrijk, aldus Cem Laçin (SP). Roy van Aalst van de PVV is tegen. 'Mensen kunnen dit prima zelf beslissen.'

Donderdag debatteert de Kamer met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over verkeersveiligheid. Ze laat weten 'open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht'.

Bron: ANP