'AstraZeneca verkoopt vaccins niet elders door met winst'

27012021coronavaccin.jpg

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verkoopt coronavaccins die voor Europese landen zijn geproduceerd niet elders met winst, zegt topman Pascal Soriot tegen de Franse krant Le Figaro. De uitspraak van Soriot komt nadat eind vorige week bekend werd dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie kleiner zal uitvallen dan in eerste instantie was verwacht.
 

Het elders verkopen van vaccins voor winst zou geen zin hebben, zei Soriot, omdat het bedrijf beloofd heeft geen winst te maken op de verkoop van het vaccin tijdens de pandemie.

'Volumes waren niet bindend'

Volgens Soriot waren de met de EU overeengekomen volumes niet bindend. Daar wijst hij op 'omdat de EU min of meer tegelijk met het Verenigd Koninkrijk leveringen wilde krijgen, ook al werd het contract drie maanden later getekend.'

Transparant zijn

Het nieuwe leveringsschema van AstraZeneca is voor de Europese Unie niet aanvaardbaar. De Europese Commissie heeft AstraZeneca opgeroepen om transparant te zijn.

Later deze week groen licht

Het vaccin van het farmaceutische bedrijf en de Universiteit van Oxford wordt momenteel ter goedkeuring onderzocht op effectiviteit en veiligheid door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die later deze week groen licht voor gebruik van het middel. De Europese Commissie heeft met het Brits-Zweedse farmabedrijf een contract gesloten voor de aankoop van tot 400 miljoen doses.

Regeringen staan onder druk

'Ik denk dat de mensen in Europa extreem gestrest en moe zijn door deze pandemie die nu al een jaar aan de gang is. De regeringen staan onder druk', aldus Soriot. Hij wees er nog op dat Europa, 'dat 5 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt, in februari 17 procent van onze productie zal krijgen'.

Update

AstraZeneca gaat wél praten in Brussel

AstraZeneca zegt woensdagavond wel mee te doen aan het overleg met de Europese Commissie en de 27 EU-lidstaten over de levering van zijn coronavaccins. Een woordvoerder van de commissie zei woensdagmorgen dat de farmaceut de vergadering had afgezegd.

Het dagelijks EU-bestuur en het Brits-Zweedse bedrijf lijken sindsdien in een communicatieoorlog verwikkeld die verwarring zaait. Ze liggen overhoop over de vertraagde levering van vaccins. De commissie eist 'transparantie' van het bedrijf over de problemen van de productie waardoor de EU het eerste kwartaal 60 procent minder vaccins krijgt dan volgens Brussel is afgesproken.

Bron: ANP