background branding

Audi roept diesels met sjoemelsoftware terug

audi-a8-sjoemelsoftware-diesel.png

Het dieselschandaal bij Volkswagen is weer opgelaaid. VW-dochter Audi moet van het Duitse ministerie van Transport in totaal 24.000 auto's van het type A7 en A8 terugroepen vanwege het manipuleren van emissietesten. In Nederland gaat het om enkele tientallen wagens die een software-update krijgen, meldde importeur Pon.

Zo'n 14.000 van de auto's hebben een Duitse registratie. De betreffende Audi-modellen stoten ongeveer het dubbele van de toegestane hoeveelheid stikstofoxide uit wanneer het stuur meer dan 15 graden is gedraaid.

EA 189-dieselmotor

Bij emissietests staan de auto's op een rollerbank en draait het stuur niet of nauwelijks. VW had tot nu toe volgehouden dat de software in de betreffende EA 189-dieselmotor aan de Europese wet voldoet. De luxewagens zijn tussen 2009 en 2013 gebouwd.

Problemen na de software-update

Radar besteedde in mei aandacht aan de software-update van de Volkswagen Groep bij dieselauto's met sjoemelsoftware. Daarin bleek dat een kwart van de bestuurders problemen ervaart na de software-update.

In de herfst van 2015 kwam het Volkswagenconcern voor het eerst in opspraak in de Verenigde Staten vanwege software die testomstandigheden kon herkennen en dan zorgde voor minder uitstoot. In normale omstandigheden voldeden veel diesels echter niet aan de gestelde richtlijnen. Onder de toen betrokken auto's waren ook al Audi-modellen. Toen ging het om de A6, A7 en Q7.

Bron: ANP / Radar