'Autodelen is wel iets voor mij', zegt 24%. Wat zijn de voor- en nadelen?

'Autodelen is niks voor mij', zegt ruim drie kwart van de respondenten van onze Testpanel-poll. Het overige kwart (24%) ziet er wel wat in of doet het zelfs al. Hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?
292 mensen gaven antwoord op onze pollvraag 'Is autodelen iets voor jou?'. 221 van hen (76%) zei van niet. De 71* mensen (24%) die 'ja' zeiden, konden hun antwoord nader specificeren:
- Ja, via organisaties zoals GreenWheels en Car2Go, zeiden 37 respondenten.
- Ja, gebruikmaken van particuliere deelauto's, gaven 18 mensen aan
- Ja, mijn eigen auto (tegen betaling) delen, antwoorden 30 consumenten 10,27%
- Ja, met een auto in gezamenlijk bezit (buiten je eigen gezin), specificeerden 14 Testpanelleden.
Wat is autodelen?
Heb je een auto, maar doe je daar weinig mee? Of bezit je zelf geen wagen, maar kun je er af en toe wel eentje gebruiken? Dan is autodelen misschien iets voor jou.
Autodelen houdt in dat meerdere personen afwisselend van dezelfde auto gebruik maken. Anders dan bij huurauto's haal je deelauto's niet op op één centraal punt. Deelauto's zijn vaak verspreid door het land op parkeerplaatsen te vinden.
Autodelen kan verschillende vormen aannemen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van:
- een organisatie die een vloot deelauto's beheert
- een organisatie die bemiddelt tussen particulieren met en zonder auto (peer-to-peer-autodelen - een soort Airbnb-systeem, maar dan voor auto's)
- een combinatie van de bovenstaande twee
- particulieren met onderlinge afspraken over een deelauto (bijvoorbeeld familie of buren)
Er zijn inmiddels al heel wat autodeel-organisaties in Nederland. Bijvoorbeeld: Greenwheels, WeGo, ConnectCar, Car2Go en MyWheels.
Het uitlenen van je auto vereist goede afspraken met de lenende partij. Bovendien heb je een speciale deelauto-verzekering nodig. De meeste verzekeraars vinden het immers niet goed dat je de auto zomaar aan iedereen uitleent. Dit kun je zelf regelen via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik, of via een een online aanbieder.
Als je het uitlenen van je auto regelt via een organisatie, krijg je per e-mail of sms bericht wanneer iemand van je voertuig gebruik wil maken. Je kunt verzoeken ook weigeren.
Organisaties die een eigen vloot deelauto's hebben, hebben vaak exemplaren die je kunt ontgrendelen met bijvoorbeeld een app of ov-chipkaart. Je hoeft dan als gebruiker van de auto niet eerst af te spreken met de eigenaar of een tussenpersoon voor de sleuteloverdracht.
Voor- en nadelen van autodelen
Redenen om aan autodelen te doen hebben zowel voor autobezitters als voor mensen zonder auto vaak te maken met financiën, duurzaamheid en/of het milieu.
Als je een auto bezit die je weinig gebruikt, dan kan dat financieel gezien immers erg onvoordelig zijn. In de tijd dat je wagen werkloos voor de deur geparkeerd staat, loopt je verzekering en de wegenbelasting immers gewoon door.
Tegelijk is het, als je geen eigen wagen hebt, vaak een stuk goedkoper om een deelauto te pakken voor die paar sporadische ritjes per jaar, in plaats van overgaan tot de aanschaf van een eigen exemplaar.
Voor zowel auto-eigenaren als 'autolozen' zetten we de voor- en nadelen van autodelen nog even op een rij.Voor de autobezitterVoordelen:
- Je kunt wat verdienen aan je auto, of op z'n minst de kosten drukken
- Je helpt anderen
- Je draagt bij aan een beter (of in elk geval: minder slecht) milieu
- Je bestrijdt de overbelasting van het wegennet
- Je moet je auto toevertrouwen aan iemand anders, en misschien brengt die 'm vies of beschadigd terug
- Je kunt niet altijd over je eigen auto beschikken
- Je bent geen geld kwijt voor de aanschaf, het onderhoud, de reparatie, de verzekering of de wegenbelasting van een eigen auto
- Je kunt kiezen uit verschillende modellen
- Je moet de auto op een bepaalde locatie ophalen en terugbrengen
- Je moet vooraf reserveren en kunt dus niet een-twee-drie in een auto springen
- Je bouwt geen schadevrije jaren op bij je verzekering
- Je draagt bij aan een beter (of in elk geval: minder slecht) milieu
- Je bestrijdt de overbelasting van het wegennet
Wil jij ook je mening delen? Dat kan via de poll van het Radar Testpanel. Je kunt je voor het testpanel inschrijven via deze intake-enquête. Meedoen is gratis, en je wordt dan ook uitgenodigd voor de onderzoeken van Radar.
Bron: Radar / ANWB