Babysterfte in ziekenhuis 's nachts hoger
In ziekenhuizen sterven 's nachts een kwart meer baby's dan overdag. Gynaecologen moeten daarom 24-uursdiensten gaan draaien.
Dat stellen de gynaecologen Gerard Visser van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Eric Steegers van het Erasmus MC in de onlangs verschenen editie van Medisch Contact. De hogere sterfte (23 procent) vindt plaats in uren dat de gynaecologen niet aanwezig zijn. Het werk is dan overgenomen door assistenten.
De hoogleraren schrijven dat het Nederlandse verloskundige systeem onder druk staat. Uit cijfers van de Europese Unie blijkt dat de sterfte onder pasgeborenen in Nederland relatief hoog is.
Het aantal 'normale' bevallingen neemt af, melden de gynaecologen. Het percentage keizersneden - hoewel nog steeds laag voor de westerse wereld - is in twintig jaar tijd verdrievoudigd tot ongeveer 15 procent. En het aantal vrouwen dat onverwacht naar het ziekenhuis moest, is de afgelopen jaren sterk gestegen.
De helft van de vrouwen die eigenlijk thuis wilde bevallen, moet daarvoor toch naar het ziekenhuis. Die urgentie kan zich 24 uur per etmaal voordoen, maar de afdelingen gynaecologie van ziekenhuizen zijn daarop niet ingesteld. Assistenten zijn minder snel geneigd de hulp van de gynaecoloog in te roepen als die naar huis is, was al eerder gebleken. ,,De gynaecologen zijn slechts vijf dagen per week, van 08.00 uur tot circa 18.00 uur aanwezig op de werkvloer'', schrijven de gynaecologen. ,,Dit is problematisch.''
Bron: ANP.