Bacteriofagenbehandeling ook in Nederland?

Antibioticaresistentie neemt wereldwijd toe en er zijn geen nieuwe antibiotica meer. De World Health Organization (WHO) denkt dat er er jaarlijks naar schatting 700.000 mensen overlijden aan infecties omdat er geen werkende medicijnen beschikbaar zijn.

Er is een mogelijk alternatief: de bacteriofaag. Het is een virus waarmee bacteriële infecties behandeld kunnen worden. De bacteriofaag infecteert de bacterie en doodt deze van binnenuit.

Stichting Troika start petitie

De stichting Troika houdt zich bezig met het vraagstuk van de multiresistente bacterie. Ard Struijs, internist bij het Erasmus MC, is ambassadeur van Troika en vertelt in de uitzending over de mogelijkheden van fagentherapie bij mensen en dat er in Nederland meer onderzoek moet komen naar deze behandelmethode. Troika startte een petitie waarmee ze hopen te bereiken dat fagentherapie snel op mensen toegepast kan worden.

Teken de petitie

Livestream

Radar praatte na de uitzending in een livestream met deskundige Ard Struijsover over bacteriofagen. Wordt jouw vraag beantwoord?

Kijk hier de livestream terug

Forumreacties

21
  • Door Radar

Bacteriofagen zijn een serieus alternatief voor antibiotica. Een behandeling met fagen wordt alleen niet in ons land aangeboden. Nederlanders die zijn uitbehandeld met antibiotica reizen af naar het buitenland voor de therapie. Wat moet er gebeuren zodat er in Nederland onderzoek gedaan wordt naar bacteriofagen? Maandag 30 oktober in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/30-10-2017/

  • Door phoenix4fun

Vraagje wie heeft onthouden welke website we konden bezoeken om een petitie te tekenen ....en welke website voor extra info die de dame opgestart heeft ?

  • Door jdbuithoorn

Ben n.a.v. uitzending RADAR en een concreet probleem van een kennis met slecht helende wond nieuwsgierig naar ontwikkelingen rondom dit thema : 1. is er al een "gips" route naar Oekraïne gestart ? ( wel beschikbaar voor de welgestelden en ook realiseerbaar vlgs uitzending) 2. contacten met belgië en betreffende huisarts daar over onderzoek ? 3. waarom weten zo weinig mensen waarover dit gaat ? : voor mijzelf was dit een eye opener , wist er niets van. 4. zijn er al groepjes mensen mee bezig om dit verder op te werken ? 5. welke obstakels zijn er voor uitbreiding van deze "gips"route